Stoppa EU-förslaget vädjar fack och arbetsgivare

12 november 2019

Ett EU-direktiv om europeisk minimilön skulle allvarligt störa den svenska partsautonomin. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv på DN-debatt

Ett EU-förslag är på gång och därför uppmanar parterna att regering och riksdag att agera nu för att få EU-kommissionen och andra medlemsstater att respektera den svenska arbetsmarknadsmodellen där statligt reglerad minimilön inte ingår. Om förslaget läggs fram som ett EU-direktiv skulle det öppna upp för EU-domstolen att tolka och bestämma över den svenska kollektivavtalsmodellen, varnar debattörerna.

Lagstadgad minimilön finns i 22 av 28 EU-länder, dock inte i Sverige, Finland, Danmark, Italien och Österrike. I Cypern finns både och.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.