Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson (S).

EU-länderna beviljar flyende ukrainare skydd

BRYSSEL 4 mars 2022

EU-länder ställer sig enstämmigt bakom att emot ukrainska flyktingar i upp till tre år.

I går torsdag röstade EU-länderna för att aktivera ett tillfälligt skydd för alla som flyr från Ukraina.

– Detta är en riktigt bra dag då vi lyckats få ett enhälligt beslut om direktivet om tillfälligt skydd, sade EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson.

Det franska ordförandeskapet föreslog i söndags att direktivet, som funnits i över 20 år men aldrig tidigare använts, skulle aktiveras. 

– Vi har redan tagit emot närmare en miljon flyktingar från Ukraina. Vi kommer få se flera miljoner till, sade Johansson.

Beslutet innebär att ukrainare och andra med uppehållstillstånd i landet som flyr kriget i Ukraina får rätt att stanna i EU-länderna utan att behöva söka asyl. De får även rätt till boende, rätt att arbeta och tillgång till sociala bidrag och sjukvård. Barn har dessutom rätt till undervisning. Alla detaljer kommer att offentliggöras när förslaget formellt godkänns på fredagseftermiddagen.

Skyddet gäller till en början i ett år och förlängs därefter med ett halvår i taget i högst två år. Kommissionen kan därefter föreslå att skyddet förlängs med ytterligare ett år till totalt tre år. Kommissionen kan också när som helst föreslå att skyddet ska upphöra om situationen i Ukraina möjliggör att flyktingarna kan återvända.

Välkomnas – ”ett oerhört genombrott”

EU-parlamentariker Malin Björk (V) ger migrationskommissionär Ylva Johansson beröm för arbetet med att få med alla medlemsländer.

– Det är oerhört viktigt. Jag tror att Ylva Johansson, vår kommissionär, har varit viktig för att driva igenom det. Vi är några stycken som tyckt att det borde aktiveras även under tidigare flyktingvågor, men icke desto mindre är det här nu ett oerhört genombrott och så oerhört viktigt för de som nu flyr, sade Malin Björk under en pressträff på fredagen.

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro tror att det enhälliga beslutet kommer att ”skaka om” hela EU:s migrationspolitik som har varit en stor knäckfråga i många år.

– Jag vill inte ta ordet glad i munnen för det finns inget att vara glad för, men det är i alla fall tur att den här fanns att tillgå så att den här mekanismen kunde aktiveras och kan vara en lösning på den akuta situationen som gäller att människor behöver någonstans att vara här och nu, sade Karin Karlsbro.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret