Hoppa till huvudinnehåll

Svenskt bråk om plattformsdirektivet fortsätter

8 december 2022

EU-kommissionens förslag för att enklare än i dag ge anställda inom plattformsekonomin status som just anställda och inte egenföretagare, har orsakat politisk tvist i riksdagen vilket Europaportalen rapporterat om tidigare. I dag torsdag ska EU-ländernas regeringar försöka enas om en gemensam ståndpunkt inför slutförhandlingarna med Europaparlamentet. På onsdag fick regeringen stöd av Sverigedemokraterna i riksdagens EU-nämnd medan S, MP, V och C gick emot. 

–  Vi ställer oss positiva till att förbättra arbetsvillkoren och de sociala rättigheterna för plattformsarbetare, men anser att plattformsdirektivet kan få alltför negativa konsekvenser för svensk kollektivavtals- och arbetsmarknadsmodell. Förslaget som ligger på bordet är för dåligt och garanterar inte de undantag för den svenska modellen som vi hade behövt för att ställa oss bakom, säger Matilda Ernkrans (S) i ett uttalande på onsdagen.

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) menar dock att tillräckliga förbättringar i förslaget har skett som skyddar den svenska arbetsmarknadsmodellen och att Sverige därför ska rösta ja.

– Jämfört med kommissionens ursprungliga förslag har Sverige åstadkommit tydliga förbättringar i förhandlingarna. Vi har bättre förutsättningarna att värna dessa förhandlingsframgångar om vi medverkar till den allmänna riktlinjen, säger Paulina Brandberg i ett uttalande till Europaportalen. 

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Frågesport - Kan du svaren?

Har du koll på vad som har hänt i EU- och Europapolitiken? Testa här!

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret