Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Över 70 000 misstänkta ryska krigsbrott registrerade – ”systematiska brott”

27 januari 2023

Över 70 000 fall av misstänkta krigsförbrytelser har registrerats i Ukraina sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion för snart ett år sedan. Det säger Oleksandra Romantsova, chef för människorättsorganisationen Center for Civil Liberties, som bland annat dokumenterar misstänkta krigsbrott i landet och vars mål är att skapa en internationell tribunal för att kunna åtala Vladimir Putin. ”Alla de fall som vi har registrerat visar på att det inte rör sig om en enskild soldat som blivit galen, det här handlar om systematiska brott som soldaterna har fått order att utföra”, rapporterar Ekot. Medlemsländerna har uppmanas av Europaparlamentet att sätta upp en krigsbrottsdomstol för att ställa de skyldiga till svars. Det svenska ordförandeskapet har lovat att stödja det arbetet.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret