Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Europarådet kraftsamlar inför första toppmötet på 18 år

24 februari 2023

Europarådets biträdande generalsekreterare, Björn Berge, träffade Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) på torsdagen för att diskutera upplägget inför Europarådets toppmöte på Island i maj, det första på 18 år. Enligt plan ska stats- och regeringschefer från 46 europeiska länder träffas.

– Ukraina kommer att vara den viktigaste frågan på toppmötet och vi kommer troligtvis besluta att inrättat ett register för krigsförbrytelser och brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Björn Berge till Europaportalen. 

En annan fråga på mötet blir hur Europarådet kan stärka demokratin i Europas länder, en demokrati som enligt demokratiindex tydligt försvagats över tid. – Vi är bekymrade och vi måste göra något rejält, säger Björn Berge och pekar på ett förslag att Europarådet ska etablera en kommissionär för demokrati och rättsstat.  

Europarådet bildades 1949 och jobbar med frågor kring demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter. I mars förra året uteslöts Ryssland efter sitt angrepp mot Ukraina.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret