Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Regeringen väntade med EU-reform – missar miljarder i elstöd

20 februari 2023

Sverige, och i sin förlängning de svenska elkonsumenterna, har förlorat mellan tre till tio miljarder kronor i möjlig kompensation för höga elpriser, rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken är att regeringen väntar till den 1 mars med att införa en EU-lag från i höstas om inkomsttak i bolag som producerar el från sol,- vind-, vatten- och kärnkraft och därmed förlorat möjligheten att beskatta övervinsterna under vintern när priserna är som högst. Den nya tillfälliga EU-lagen, som inte ska sammanblandas med det elstöd som nu betalas ut i Sverige,  var resultatet av intensiva förhandlingar mellan EU-länderna som blev klara i september. Sammanlagt beräknades 140 miljarder euro i EU kunna flyttas från bolagens övervinster till hushåll och företag som kompensation för höga elpriser. Enligt DN kan det blir rättsliga efterspel för Sverige, antingen som en stämning från EU-kommissionen eller från svenska elkonsumenter, eftersom EU-lagen är en tvingande förordning med omedelbart giltighet. Sverige har  tidigare vid ett flertal tillfällen dömts i EU-domstolen för att ha dröjt för länge med att att införa EU-lagar.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Annonser

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret