Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Terrorhotnivån i Sverige höjs – "kommer att bestå under en längre tid"

17 augusti 2023

Terrorhotnivån i Sverige höjs från nivå 3 till 4, meddelade säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen på torsdagen. Det innebär att hotet nu bedöms vara högt. Det första gången sedan 2016 som hotnivån ligger på nivå 4 på den femgradiga skalan. Bakgrunden är "en successiv försämring av säkerhetsläget under våren och sommaren".

Säkerhetspolisen betonar att beslutet att höja terrorhotnivån "inte föranletts av en enskild händelse" eller "enskilt konkret hot" utan "ska ses som en strategisk och en långsiktig bedömning". Enligt Säpo kommer är hotet "att bestå under en längre tid".

Danmark ligger sedan tidigare på terrorhotnivån 4, rapporterar TT.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret