Hoppa till huvudinnehåll

Enigt finansutskott vill stoppa ny EU-finansiering

26 september 2023

För att återbetala EU:s skuld för finansieringen av den stora Coronafonden har EU-kommissionen föreslagit tre nya inkomstkällor för EU-budgeten. Det tycker dock ett enigt finansutskott i riksdagen inte är en bra politik och avslår förslaget med hänvisning till den så kallade subsidiaritetsprincipen. Enligt den EU-principen ska beslut i EU tas så nära medborgarna som möjligt. Utskottet har vid flertalet tillfällen varit kritiskt mot införandet av nya egna medel och mot överföring av beskattningsrätt till EU-nivå. Medlemsländerna är skyldiga att betala EU:s utgifter och det sker i huvudsak via den så kallade BNI-avgiften samt tre andra avgifter. Se mer om Sveriges EU-avgift, rabatt och bidrag. 

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret