Hoppa till huvudinnehåll

Slovakien stänger myndighet som verkar mot korruption – EU varnar

7 december 2023

Slovakiens regering kommer stänga den åklagarmyndighet i landet som särskilt fokuserat på korruption och maktmissbruk i landet, rapporterar Ekot. Premiärminister Robert Fico, vars parti blivit granskat av åklagaren, motiverar stängningen med att myndigheten "inte agerar politiskt neutralt". Den aktuella slovakiska åklagarkammaren USP inrättades 2004 för att bekämpa den omfattande korruptionen i landet. Regeringen planerar samtidigt reformer av landets strafflag och straffprocesslagen. EU-kommissionärerna Ylva Johansson och Didier Reynders skickade tidigare i veckan ett brev till den slovakiska regeringen där man uppmanar den att pausa reformerna.

– De planerade ändringarnas omfattande räckvidd och de många områden av EU-lagstiftningen som berörs kräver en grundlig och sund analys. Därför har vi i detta brev bett den slovakiska regeringen att inte gå vidare med de planerade reformerna, sade en talesperson för kommissionen på torsdagen. Den slovakiska regeringen uppmanas samtidigt rådfråga juristexpertisen i den så kallade Vendigkommissionen inom Europarådet om reformerna. 

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret