Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Forskare: Krisfrågor mobiliserar EU-väljare – klimat och invandring ödesfrågor

17 januari 2024

Efter att ha frågat väljare i nio EU-länder, ej Sverige, som representerar 75 procent av EU:s befolkning, har forskare kommit till slutsatsen att fem frågor kommer att mobilisera medborgare i EU-valet i juni. I rapporten från tankesmedjan ECFR framförs tesen att väljarna kan delas in i fem “krisstammar” beroende på vad de politiskt går igång på. De fem kriserna som oroar väljarna och kan få dem till valurnorna är i storleksordning: covid-19, klimatförändringar, levnadskostnader, immigration och Rysslands krig i Ukraina. Frågorna har olika tyngd för EU-ländernas väljare och de mest ödesmättade frågorna där undergången kan skymtas och “risk för utrotning” föreligger anses vara klimatförändringarna och migrationen till EU. Klimatet bekymrar unga, välutbildade och vänster medan migrationen oroar mest äldre och väljare på högerkanten.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret