Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Ny kärnkraft långt dyrare än sol och vind

30 januari 2024

Ny kärnkraft, skulle enligt regeringens billigast kärnkraftalternativ,  kosta över 600 miljarder kronor mer fram till år 2050, än ett energisystem med öka energieffektivisering och förnybar energi från sol och vind, enligt en ny rapport av forskare vid Blekinge Tekniska Högskola.

"Slutsatsen blir alltså att vi har stärkt de samhällsekonomiska argumenten för att satsa på effektivisering och förnybart snarare än ny kärnkraft för att möta framtidens ökade elenergianvändning." heter det i rapporten. Till skillnad från kärnkraft skulle förnyelsebar energi var likt ett "självspelande piano" och en säkerhetspolitisk fördel omöjlig för en angripare att slå ut, hävdar forskarna.

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret