Hoppa till huvudinnehåll

Franska regeringen backar inför bondeprotest – “även EU måste backa”

30 januari 2024

Bondeupproret i Frankrike har rasat i en vecka nu och rankas som det största på flera årtionden, rapporterar DN. Det startade i sydvästra Frankrike där man drabbats hårt av långvarig torka som anses bero på klimatförändringarna. 

Protesterna fick ny energi när regeringen föreslog slopade subventioner på bränslet som används i jordbruket. Nu har premiärminister Gabriel Attal backat från det. Han har även lovat vissa byråkratiska förenklingar för lantbrukare, ett nytt mångmiljonstöd för ekologisk odling och mer pengar till dem vars djur drabbas av olika sjukdomar. Men bönderna vill också ha ett slut för all ”orättvis konkurrens” från länder som Spanien och slippa undan EU-bestämmelser som den om att fyra procent av jordbruksmarken måste ligga i träda för att öka den biologiska mångfalden.

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret