Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Bara 11 av 30 Natoländer uppfyller det militära budgetmålet

13 februari 2024

Det har blivit många upprörda politiska reaktioner i Europa på den amerikanske presidentkandidaten högerpopulisten Donald Trumps tal i lördags där han pekade ut Natoländer som inte uppfyller rekommendationen att lägga minst två procent av BNP på försvarsutgifter med orden att Ryssland kan ”göra vad fan de vill” med dessa länder. 

Enligt Natos egna beräkningar för 2023 är det bara 11 av 30 Natoländer som uppfyller budgetmålet om 2 procents försvarssatsningar per år. I toppen, förutom USA, ligger Polen 3,90 %, Grekland 3,49 % och Estland 2,73 % och i botten finns Luxemburg 0,72 %, Belgien 1,13 % och Spanien 1,26 %.  Frankrike ligger nära målet medan Tyskland och Italien är långt efter med 1,57 respektive 1,46 procent. Genomsnittet av Natoländernas försvarsbudgetar exklusive USA var 1,74 procent 2023.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret