Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Ny uppgörelse om plattformsarbetare – större valfrihet för medlemsländerna

8 februari 2024

Förhandlare för EU-parlamentet och ordförandelandet Belgien nådde på torsdagen en preliminär uppgörelse om villkoren för så kallade plattformsarbetare såsom matcykelbud. Uppgörelsen lägger bland annat ramarna för när plattformsarbetare – som beräknas uppgå till mer än 28 miljoner personer – ska räknas som anställda och inte som egenföretagare.

Innan jul nådde de två EU-lagstiftarna en första preliminär uppgörelse om lagen men medlemsländerna i ministerrådet kunde inte ställa sig bakom den vilket gjorde att förhandlingarna fick återupptas. Jämfört med den uppgörelsen väntas det i torsdagens överenskommelse ges större valfrihet för medlemsländerna att utforma villkoren för vem som kan anses vara anställd som plattformsarbetare eller egenföretagare.

Uppgörelsen innehåller även förbud mot att låta algoritmer avgöra när en plattformsarbetare ska avskedas och förbud mot plattformar att samla in vissa typer av persondata.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret