Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Bloomberg: Enorm ökningen av försvarsutgifterna krävs

9 april 2024

Om västländerna ska kunna möta upp Kina och Ryssland i den globala militära upprustningen, och spendera lika mycket som under Kalla kriget, kan de behöva satsa så mycket som 920  miljarder euro per år de kommande tio åren, rapporterar Bloomberg Economics. Det kan jämföras med att världens försvarsutgifter förra året nådde rekordstora motsvarande dryga 2 000 miljarder euro. Enligt analysen kommer den ökande bördan att förbereda sig för krig att skapa ett nytt finanspolitiskt paradigm för de flesta NATO-medlemmar. Att bara uppfylla alliansens mål på 2 procent av den årliga BNP i försvarsutgifter skulle hota EU:s regler om sunda statsfinanser efter pandemin. Att sedan försöka nå 4 procent i militärutgifter, som under Kalla kriget, skulle kunna ge vissa länder smärtsamma val gentemot andra angelägna budgetutgifter. 

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret