Alf Svensson är främst känd för att ha varit partiledare för Kristdemokraterna i 31 år. I EU-valet 2009 ställde han oväntat upp som kandidat och petade från en niondeplats ner ettan på listan, Ella Bohlin, och blev partiets enda ledamot i parlamentet. KD ingår i parlamentets största grupp, den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen

I EU-valet 2009 kryssades Alf Svensson av 36,5 procent av alla som röstade på KD, ett tecken på den popularitet han byggde upp under tiden som partiledare. Efter att han valts till parlamentariker sade Alf Svensson att han att han vill vara drivande för fortsatt utvidgning och bättre miljö.

I EU-parlamentet jobbade Alf Svensson mycket med biståndsfrågor. Svensson menade att EU borde fokusera på de fattigaste länderna men också att unionens samordning behövde förbättras.

Under sin tid som politiker har han gett ut tre böcker, Tiden – Från motvind till uppvindar (1984), Poletik (1990), Här kommer Alf Svensson (2001).

Alf Svensson ersatte Anders Wijkman som partiets företrädare i parlamentet 2009 efter valet 2014 tog Lars Adaktusson över platsen.

Hoppa till relaterade artiklar.