Arbetsmiljö är ett nytt tema på Europaportalen som ska byggas upp under våren 2021.
Skärpta gränsvärden för arbetsplatser ett steg närmare
26 mar
Med stor majoritet, 46 för 0 emot och 6 nedlagda, antog Europaparlamentets sysselsättningsutskott på torsdagen flera skärpningar av EU-kommissionens förslag till att minska risken för cancer i arbetslivet. Det rör bland annat nya gränsvärden, olika exponeringar och farliga mediciner. Utskottets förslag ska nu slutbehandlas av Europaparlamentet.
– Jag tror absolut att det finns en betryggande majoritet i parlamentet för det här. Sedan måste vi se till att få igenom så mycket som möjligt i förhandlingar med rådet, säger Johan Danielsson.
Bullerkrav ska skydda Portugals hemmajobbare
16 feb
Portugals hemmajobbare kan snart få ett välkommet besked, då nya regler kopplade till den pågående nedstängningen ger regeringen möjlighet att införa decibelgränser för oljud i bostadshus under arbetsdagen, skriver TT/SvD.
Sverige sämst i Norden på arbetsmiljökrav – följer inte ILO eller EU
27 jan
Sverige har minst antal arbetsmiljöinspektörer i Norden mindre än hälften av Finland, Norge och Danmark räknat på antalet anställda, rapporterar Arbetet. Inte på många år har Sverige levt upp till internationella krav kring arbetsmiljö. Enligt FN:s arbetsmarknadsorgan ILO bör det finnas en inspektör per 10 000 arbetstagare, Sverige har en halv inspektörstjänst per 10 000 arbetstagare. Även EU har ILO:s mål för andelen inspektörer.
Nya EU-förslag för arbetsmarknaden
14 jan
Under 2021 väntas tre nya EU-förslag som direkt berör arbetsmarknaden. Dels förbättrade arbetsvillkor för plattformsarbete där tjänster beställs över nätet eller i appar. En handlingsplan för att förverkliga den EU:s sociala pelare inklusive ett socialt toppmöte i maj och en ny flerårsplan för arbetsmiljöfrågor kommer också att presenteras. Det framgår av EU-kommissionens arbetsprogram. Sedan tidigare diskuterar lagstiftarna i Europaparlamentet och ministerrådet minimilöner och frågan om sociala rättigheter för EU-arbetare i andra EU-länder.
Skärpta EU-regler om cancerframkallande ämnen på väg
2 dec - 2020
När EU:s arbetsmarknadsministrar träffas digitalt på torsdagen står flera frågor på dagordningen. Bland annat ska kommissionens förslag att återigen uppdatera direktivet om cancerframkallande och mutagena ämnen på arbetsplatser. Det gäller exponering för akrylnitri, nickelföreningar och bensen. EU har sedan 1980 successivt infört ett stort antal olika minimiskydd inom arbetsmiljöområdet.
EU-länderna röstade ja till nya lastbilsregler
8 apr - 2020
Trots motstånd från nio EU-länder röstade på tisdagen medlemsländerna i ministerrådet ja till nya regler för lastbilstransporter i unionen. De nio länder som motsatte sig de nya reglerna om bland annat kör- och vilotider var Bulgarien, Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Rumänien och Ungern. Slutligt godkännande för de nya reglerna väntas i EU-parlamentet någon gång innan sommaren.
EU-enighet om kemikalier på arbetsplatsen
30 jan - 2019
Förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna nådde på tisdagskvällen en preliminär överenskommelse om nya regler för uppdaterade skydd för arbetstagarna mot cancerframkallande kemikalier.
– [Detta] kommer att bidra till bättre arbetsförhållanden för över en miljon arbetstagare i EU och förhindra fler än 22 000 fall av arbetsrelaterad sjukdom, sade EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen i ett uttalande.
EU vill minska cancerrisken på jobbet
5 apr - 2018
EU-kommissionen föreslog på torsdagen att ytterligare fem kemikalier tillfogas listan över cancerframkallande ämnen på arbetsplatser runt om i medlemsländerna. Listan består i dag av 21 ämnen. De fem nya som föreslås att skrivas in är: kadmium, beryllium, arseniksyra, formaldehyd och 4,4'-metylenbis(2-kloranilin). Listan sätter gränsvärden för hur mycket de cancerframkallande kemikalierna som får finnas i luften på en arbetsplats.
EU-kampanj för hållbar arbetsmiljö
20 apr - 2016
EU satsar på hållbar arbetsmiljö för att fler ska orka arbeta längre. Också Europafacket står bakom den nya EU-kampanj som dragits igång, rapporterar Publikt.