Malmström om censuranklagelserna: ”Det är helt vansinnigt”

Publicerad: 22 apr 2010 kl 11:12
Uppdaterad: 30 apr 2010 kl 9:54
Cecilia Malmström upprörs av censuranklagelserna.
Cecilia Malmström upprörs av censuranklagelserna.Bild: Christian Wohlert

Efter bara två månader på sin kommissionärspost har Cecilia Malmström blivit anklagad för att vilja införa censur på EU-nivå eftersom hon vill blockera barnporrsajter på internet. Anklagelserna gör henne upprörd.
– Det handlar inte om yttrandefrihet eller åsikter, det handlar om barnporr, något som är kriminellt i hela EU. Kan vi bara hindra fem stycken från att göra det så är det en framgång, säger Cecilia Malmström i en intervju med Europaportalen.

Cecilia Malmström har haft en händelserik start på sin femåriga kommissionärstid. Att arbetet med en gemensam asyl- och migrationspolitik i Europa skulle bli tufft, det visste hon. Att ett djupare samarbete mellan de europeiska polis- och rättsväsendena med större utbyten av information, såväl hemlig som öppen, skapar debatt likaså.

Men att bli anklagad för att vilja införa censur, som hon har blivit efter sitt förslag att alla EU-länder ska blockera barnporrsajter på internet, är svårare att svälja.
– Jag tycker det är tråkigt. Jag har i hela mitt politiska liv slagits för yttrandefrihet och att blockera nätsidor med barnporr är inte censur. Censur och barnporr kan knappt nämnas i samma mening, säger hon till Europaportalen vid sitt besök i Europaparlamentet i ett vårligt Strasbourg.

Förslaget som hon presenterade för några veckor sedan fick genast kritik, dels från intresseorganisationer som säger sig försvara friheten på nätet, dels från den tyska regeringen som efter en lång inrikespolitisk debatt nyligen kasserade ett förslag liknande Malmströms. Aktivisterna har givit Cecilia Malmström ett nytt smeknamn: Censilia, en anspelning på censuren som de menar en blockering innebär.

Sverige införde ett system med frivillig blockering av barnporrsajter 2005 där internetoperatörerna får en lista från Rikskriminalen med sajter som ska blockeras. Enligt Rikskriminalens egen uppskattning filtrerar man bort barnporr för närmare 90 procent av de svenska internetanvändarna.

Att be internetoperatörerna blockera innehållet efter att polisen tillhandahåller en lista på sidor som ska blockeras är ett sätt att skjuta över ansvaret på andra aktörer än politikerna själva, skriver frilansjournalisten och författaren Anders R Olsson i en nyutkommen skrift om filtrering av innehåll på nätet. Men nackdelarna med filtreringen är flera. ”Det så kallade filtret blir aldrig hundraprocentigt effektivt. Det kan kringgås eller överlistas av tekniskt kunniga nätanvändare. (…) Den bristande precisionen är också ett problem – med all filtrering följer överblockering och underblockering, det vill säga filtret tar bort mer än avsett men missar samtidigt en del av det man försöker komma åt”, skriver Anders R Olsson.

Att det finns problem med blockering av sajter håller Cecilia Malmström med om, men det innebär inte att det ej ska användas.
– Den svenska polisen bedömer att det är bra. Det är inte supereffektivt eftersom sidorna kan uppstå igen, men det är i alla fall ett sätt att hindra tusentals människor från att titta på detta.

Kritikerna menar även att förslaget minskar EU:s möjlighet att peka finger åt andra länder som blockerar internet på ett mer omfattande sätt, som Iran och Kina. Det resonemanget upprör Cecilia Malmström rejält.
– Det är helt vansinnigt. Det handlar inte om yttrandefrihet eller åsikter, det handlar om barnporr, något som är kriminellt i hela EU. Har du sett de här filmerna? Du kräks, det är så vidrigt. Det är små barn som utnyttjas och det sitter en massa snuskiga människor och tittar på detta. Kan vi bara hindra fem stycken från att göra det så är det en framgång, säger Cecilia Malmström.
– Jag blir väldigt upprörd över att bli anklagad för censur för jag föreslår ingenting annat än det som man har gjort i fem år i Sverige, i Danmark, i Holland och i Storbritannien, länder som knappast är diktaturer. Det är märkligt att folk inte har märkt att vi har gjort det här i Sverige sedan 2005. Det är ingenting annat vi föreslår.

Förutom att det inte blir frivilligt för andra länder längre.
– Man kan göra frivilliga avtal, som i Sverige. Eller i lag, det får medlemsländerna bestämma själva.

Om blockering av barnporrsajter ska göras obligatoriskt i hela EU beslutar EU-parlamentet och ministerrådet om senare i år. Cecilia Malmström kommer att göra allt för att det ska bli verklighet.
– Det är en ganska högljudd lobby från Piratpartiet och från Tyskland men samtidigt har jag fått stöd från tusentals för detta. Alla barnorganisationer jag har pratat med tycker att det här är bra, säger Cecilia Malmström.

wohlert

Christian Wohlert

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Erik Johansson
22 apr 2010 kl 18:17

Vänta bara! Det här är bara början. Som sagt var passar barnporr som "pilotfall" för ännu mer internetcensur. Ytterst är målet att allt som inte stämmer med EU:s "europeiska principer" skall censureras.

Urban Sundström
23 apr 2010 kl 17:34

Suck ! Cecilia förstår inte Internet. Olagliga sajter ska tas bort hos den Internetoperatör det gäller. Om det finns en sådan I Spanien ska spansk polis i Spanien se till att den stängs. Om den finns i Sverige ska svensk polis set till att den stängs. Att kalla kunniga personer från Piratpartiet för högljudd lobby är bara tecken på att Cecilia inte förstår konsekvenserna av censurförslagen.

Jan Lindgren
23 apr 2010 kl 18:12

Jag har skrivit en bloggpost och länkar till en film som stödjer Cecilia: http://janlindgren.se/2010/04/23/cleanternet-for-a-cleaner-and-safer-int...

http://cleanternet.org

Se filmen! Den är väldigt, väldigt viktig.

Karl Rosenqvist
24 apr 2010 kl 11:47

Tyvärr verkar hon inte minnas när Piratebay mfl andra siter skulle blockeras i barnporrfiltret eller i nätets början när cybernanny blockade fältbiologerna. Det är för enkelt att använda det här filtret för censur utan att behöva ta något ansvar. Jag skulle gärna se en utredning som granskar vad som ingår i filtret idag och hur det hamnade där. Naturligtvis är barnporr fruktansvärt men i den nuvarande formen är det alldeles för lätt att plantera barnporr i Tex. ett community (vilket drabbat ex RFSL flera gånger), ringa polisen och media med anonyma "tips" och få sidan avstängd utan rättegång eller utredning. Historiskt sett har censur alltid eskalerat till förtryck av godtyckligt oönskad information.
Ex. på servrar som garanterat innehåller barnporr är Google, Internet Archive.net och Yahoo.

Qeruiem
24 apr 2010 kl 12:02

The road to hell is paved with good intentions.

Censur, övervakning och andra övergrepp på demokratins grundpelare är alltid fel väg och kommer alltid ha större nackdelar än de eventuella fördelar man uppnår. Det är skrämmande att våra politiker gladeligen decimerar den personliga integriteten och friheten på nätet för att slå stora slag i luften och uppnå billiga politiska poänger, för någon större skillnad för de sexuellt utnyttjade barnen lär det här inte innebära.

Själv kommer jag fortsätta rösta Pirat, något annat alternativ finns inte.

Björn Felten
24 apr 2010 kl 12:12

Men ni måste ju alla förstå att Cecilia faktiskt brinner av engagemang för de stackars misshandlade barnen i Rumänien, Ryssland och så vidare.

Hon tror ju faktiskt, på fullt allvar, att varje gång du får upp polisens stoppskylt, så har du räddat ännu ett misshandlat barn.

"Alla" barnorganisationer hon pratat med håller med. Då är ju frågan vilka dessa "alla" är. Det är naturligtvis först och främst Bodis hjärtebarn, ECPAT, men därutöver?

Frågar man de som verkligen representerar de misshandlade barnen, så säger ju de precis tvärtom: "sopa INTE det hela under mattan, utan låt alla se det, så att det går att angripa problemet från rätt håll!"

Ergo: Skygglappar och strutsmentalitet gör aldrig någon nytta, förutom för den inre friden. Varje aktion vi lägger på att skugga de verkliga problemen innebär minskade resurser där de gör verklig nytta. Cecilias sinnesfrid är helt enkelt inte värt en bråkdel av vad det är värt att sätta fast de verkliga brottslingarna.

Anders Troberg
24 apr 2010 kl 12:14

Hon försöker trolla bort korten genom att gång på gång skrika "BARNPORR!" med hysterisk röst.

Censur är censur, oavsett vad du censurerar. Det spelar absolut ingen roll hur olagligt, osmakligt och omoraliskt något är, att blockera det är censur. Cecilia borde öppna en ordbok.

Vi har dessutom sett hur censur historiskt sett alltid, utan undantag, lett till mer censur när mekanismerna väl finns på plats. Terrorism? Nazism? Kommunism? Udda, men laglig porr? All porr? Alkoholreferenser? Socialism? Vilket är det enda man till slut får läsa om?

Christer
24 apr 2010 kl 12:40

Censur är alltid censur och kan aldrig bli något annat än censur. Oavsett hur obehagliga saker man censurerar, är censur ändå censur. Svårt att förstå, Cecilia?

Och som andra redan har påpekat stannar censuren aldrig vid barnporr. Har man börjat blockera sådant man ser som misshagligt är det bara att fortsätta med annat och då behöver det inte vara tillnärmelsevis lika universellt misshagligt som barnporr.

Dessutom är det ett rejält slag i luften eftersom inte ett enda barn hjälps av censuren. Att sätta förövarna bakom lås och bom och kasta bort nyckeln, det stoppar i alla fall övergreppen; de som redan är offer kan vi bara ge allt stöd vi har att ge.

Men att censurera bilderna hjälper ingen. Tvärtom, det sopar bara problem under mattan.

Mikael Hedberg
24 apr 2010 kl 13:00

Det blir som många andra påpekar inte mindre censur för att det man censurerar är "kriminellt". Det mesta stater censurerar är just olagligt, annars skulle staten liksom inte ha någon rätt att censurera det.

Skrev mer om det här: http://www.skivadlime.se/2010/04/barnporr-censur-vansinne/

Caspian Rehbinder
24 apr 2010 kl 13:13

Att blockera vissa sidor är helt fel lösning, av så många anledningar. Dels tar man inte bort problemet, utan hänger bara ett skynke över det. Vad är vunnet med det? Dels öppnar man för utökad censur. I Sverige har det diskuterats om blockering av utländska spelsidor samt sidor som gör reklam för prostituerade. Vad är nästa steg? Nazism? Det blockeras i Tyskland, och är om något en åsikt.

Dessutom gör denna blockering att personerna som ligger bakom barnporrsidor får en direkt varning och hinner radera sin information, innan polisen kan ingripa. Vad är vunnet med det?

Blockering av detta vis kommer dessutom alltid att missbrukas. Förutom att det öppnar för ny censur, som jag nämnt ovan, kommer sidor som <i>inte innehåller barnporr</i> som The Pirate Bay eller Kopimi, politiskt olämpliga åsikter samt en möjligen olaglig tjänst.

Så, Cecilia, vilken väg vill du att vårt samhälle ska ta? Vill du att vi ska motverka barnporr effektivt, genom att stänga ned dessa sidor, och samtidigt behålla yttrandefrihet – eller vill du bibehålla spridningen av barnporr som den ser ut idag, och öppna för allehanda censur?

Du väljer.

kalle
24 apr 2010 kl 14:11

1. Barnporr florerar inte öppet på Internet
2. Censuren är lätt att ta sig runt
3. Dessa censurlistor fylls alltid upp med mängder av orelaterade och lagliga sajter.
4. Överlevande som blivit uttnyttjade som barn går via organisationen MOGIS till kraftig attack mot detta censurförslag.

Cnab
24 apr 2010 kl 15:01

Det var minst tio spikar du lyckades slå in i den politiska trovärdighetskistan, Cecilia. Och hur gör du med Postens, DHL's, och UBS' distribution av snusk i olika former? Och erotiska utbyten uttryckta per telefon? Skjut pianisten - han spelar i alla fall så illa. Uppriktigt sagt så tror jag du behöver tänka nägra snäpp bättre och längre för att försvara din plats i EU-regeringen. Eller och också är det du som tänker rätt och jag som tänker fel? Mina tankar styrs av FN's och Europarådets konventioner om mänskliga fri- och rättigheter. Det är helt klart att det är andra lagar som gäller för EU's regering där du upptar en taburett, konstaterar jag med maximal sarkasm. Skäms i kubik och i kvadrat, Cecilia Malmberg & Co!

Stocken
24 apr 2010 kl 15:20

Om Cecilia inte vill bli anklagad för att införa censur kanske hon inte ska föreslå att man ska införa åtgärder som uppfyller alla kriterier för att kallas censur. Den bästa definitionen jag sett är fårn Websters dictionary:

: to examine in order to suppress or delete anything considered objectionable <censor the news>; also : to suppress or delete as objectionable <censor out indecent passages>

Att vi pirater kritiserar hennes förslag så mycket tror jag har den enkla förklaringen att vi inte vill låta ändamålet helga medlen.

Robbin Henryson
24 apr 2010 kl 15:27

kopimi.com blev ju uppställda på barnporrlistan efter det att böcker börjat märkas med deras symbol (politiskt laddad som den är, allt får kopieras fritt).

Efter några turer så blev den borttagen (då sidan givetvis inte innehöll barnporr, bara symbolik med inneboende kritik mot en viss del av samhället).

Men polisen i Sverige delar ju nyuppsatta siter med andra länder, men har ingen metodik för att ta bort siter, kopimi är helt enkelt tvungna att själva kontakta myndigheter och fråga om de finns på deras hemliga list :D och be dem ta bort dem därifrån.

Absurdt? Jepp!

dalle
25 apr 2010 kl 20:32

Citat från HAX (http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/04/natcensur-vansinnigt-var...):

Barnporr på internet skall bekämpas genom att sidorna stängs ner. Inte genom att man hänger en filt framför det obehagliga.

Oldtimer
26 apr 2010 kl 7:02

Censilia påminner om den bingospelande kvinnan i TV-reklamen för många år sedan som höll för öronen istället för att ta till sig verkligheten. "Har du sett de här filmerna?" undrar hon. Vilka filmer, Censilia? Har du tittat på några av sajterna som blockeras? Du hittar så gott som ingenting där som är olaglig barnporr. Om Censilia kräks av att se på teckningar av nakna människor, så är det hennes problem. Lagstiftningen skall inte baseras på hennes oroliga mage.

"Alla barnorganisationer jag har pratat med tycker att det här är bra, säger Cecilia Malmström" Då har hon uppenbarligen inte pratat med den tyska organisationen för människor som genomlevt övergrepp som barn. De anser att censur är helt fel, och vill att man lagför de som verkligen skapar och sprider barnporr. Men Censilia tycker väl att de har fel åsikt. Hon lyssnar förmodligen hellre på kristna moralorganisationer som Äckpat. Kristna Sharia-lagar är det väl aldrig fel på?

Censur är förtryck, Censilia. Skall det vara så himla svårt att förstå?

REx
26 apr 2010 kl 10:11

Snälla Cecilia, censurbegreppet bygger inte på vad som censureras utan *att* det censureras. Kom ihåg att det material som Iran och Kina censurerar också är kriminellt - i Iran och Kina. Och bara för att det pågått under fem år så betyder det inte att det inte handlar om censur utan bara att vi har principlösa ryggradslösa politiker.

Erik Johansson
27 apr 2010 kl 10:46

"Polisminister" Malmström visade i Agenda 25/4 prov på sin auktoritära attityd. Hon förklarade att politiker skall "leda", d.v.s. strunta i demokratin. Med denna inställning är det för henne OK att censurera allt som hon inte gillar. Barnporr används alltså som "pilotfall" för internetcensur.

JW
3 maj 2010 kl 21:08

Sist jag hörde barnporr och blockering i samma mening så var det sites med Astrid Lindgrinds barnfilmer som vart blockerade.........

Erik Johansson
29 jun 2010 kl 19:10

"Polisminister" Malmström erkände idag att hon _inte_ kommer att föreslå att direktivet om trafikdatalagring upphävs. Med den inställningen ligger censur runt hörnet...

Sei
5 sep 2011 kl 17:48

"See no evil, hear no evil, speak no evil" gör tyvärr inte så att det onda försvinner!

Idag stoppas och jagas barnporr-siter och pedofiler överallt och de som vill nyttja dessa siter vet hur de ska göra för att undgå de spärrar som finns och för att skydda sin anonymitet. Därför en blockering ett skenheligt och verkningslöst agerande som gör att gemene man kan blunda för problemen medan de stackars barnens lidande ökar.

Brott på internet ska behandlas som brott - av polisen - inte av politiker och censur. Ta bort siterna, arrestera de skyldiga, spana på besökarna men blockera inte siten. Ta pengarna och energin det kostar att fixa det här filtret och lägg det på polisens resurser för barnpronografibrott i stället.

Erik Johansson
25 dec 2011 kl 12:19

Protesterna i Ryssland efter valet har fått Putin att intressera sig för Kinas övervakning av internet. Detta borde fungera som en tankeställare för EU:s nyauktoritära "Polisminister" Malmström, men för henne blir det en inspirationskälla.

Robin Wemmenlöv
3 jun 2016 kl 23:58

Vad du har ypperligt svårt att förstå Cecilia Malmström är att anti-hat lagarna är förvånande öppna för kreativ tolkning, detta är ett hot mot yttrandefriheten! Kanske du kan respektera de 508 miljoner som lever i EU som vill skydda yttrandefriheten, och vars förfäder slogs och dog för demokratin, att de vägrar leva under ett nytt Europeiskt tyranni!