Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Malmström om censuranklagelserna: ”Det är helt vansinnigt”

Intervju 22 april 2010 | Blockering av barnporrsajter

Efter bara två månader på sin kommissionärspost har Cecilia Malmström blivit anklagad för att vilja införa censur på EU-nivå eftersom hon vill blockera barnporrsajter på internet. Anklagelserna gör henne upprörd.
– Det handlar inte om yttrandefrihet eller åsikter, det handlar om barnporr, något som är kriminellt i hela EU. Kan vi bara hindra fem stycken från att göra det så är det en framgång, säger Cecilia Malmström i en intervju med Europaportalen.

Cecilia Malmström har haft en händelserik start på sin femåriga kommissionärstid. Att arbetet med en gemensam asyl- och migrationspolitik i Europa skulle bli tufft, det visste hon. Att ett djupare samarbete mellan de europeiska polis- och rättsväsendena med större utbyten av information, såväl hemlig som öppen, skapar debatt likaså.

Men att bli anklagad för att vilja införa censur, som hon har blivit efter sitt förslag att alla EU-länder ska blockera barnporrsajter på internet, är svårare att svälja.
– Jag tycker det är tråkigt. Jag har i hela mitt politiska liv slagits för yttrandefrihet och att blockera nätsidor med barnporr är inte censur. Censur och barnporr kan knappt nämnas i samma mening, säger hon till Europaportalen vid sitt besök i Europaparlamentet i ett vårligt Strasbourg.

Förslaget som hon presenterade för några veckor sedan fick genast kritik, dels från intresseorganisationer som säger sig försvara friheten på nätet, dels från den tyska regeringen som efter en lång inrikespolitisk debatt nyligen kasserade ett förslag liknande Malmströms. Aktivisterna har givit Cecilia Malmström ett nytt smeknamn: Censilia, en anspelning på censuren som de menar en blockering innebär.

Sverige införde ett system med frivillig blockering av barnporrsajter 2005 där internetoperatörerna får en lista från Rikskriminalen med sajter som ska blockeras. Enligt Rikskriminalens egen uppskattning filtrerar man bort barnporr för närmare 90 procent av de svenska internetanvändarna.

Att be internetoperatörerna blockera innehållet efter att polisen tillhandahåller en lista på sidor som ska blockeras är ett sätt att skjuta över ansvaret på andra aktörer än politikerna själva, skriver frilansjournalisten och författaren Anders R Olsson i en nyutkommen skrift om filtrering av innehåll på nätet. Men nackdelarna med filtreringen är flera. ”Det så kallade filtret blir aldrig hundraprocentigt effektivt. Det kan kringgås eller överlistas av tekniskt kunniga nätanvändare. (…) Den bristande precisionen är också ett problem – med all filtrering följer överblockering och underblockering, det vill säga filtret tar bort mer än avsett men missar samtidigt en del av det man försöker komma åt”, skriver Anders R Olsson.

Att det finns problem med blockering av sajter håller Cecilia Malmström med om, men det innebär inte att det ej ska användas.
– Den svenska polisen bedömer att det är bra. Det är inte supereffektivt eftersom sidorna kan uppstå igen, men det är i alla fall ett sätt att hindra tusentals människor från att titta på detta.

Kritikerna menar även att förslaget minskar EU:s möjlighet att peka finger åt andra länder som blockerar internet på ett mer omfattande sätt, som Iran och Kina. Det resonemanget upprör Cecilia Malmström rejält.
– Det är helt vansinnigt. Det handlar inte om yttrandefrihet eller åsikter, det handlar om barnporr, något som är kriminellt i hela EU. Har du sett de här filmerna? Du kräks, det är så vidrigt. Det är små barn som utnyttjas och det sitter en massa snuskiga människor och tittar på detta. Kan vi bara hindra fem stycken från att göra det så är det en framgång, säger Cecilia Malmström.
– Jag blir väldigt upprörd över att bli anklagad för censur för jag föreslår ingenting annat än det som man har gjort i fem år i Sverige, i Danmark, i Holland och i Storbritannien, länder som knappast är diktaturer. Det är märkligt att folk inte har märkt att vi har gjort det här i Sverige sedan 2005. Det är ingenting annat vi föreslår.

Förutom att det inte blir frivilligt för andra länder längre.
– Man kan göra frivilliga avtal, som i Sverige. Eller i lag, det får medlemsländerna bestämma själva.

Om blockering av barnporrsajter ska göras obligatoriskt i hela EU beslutar EU-parlamentet och ministerrådet om senare i år. Cecilia Malmström kommer att göra allt för att det ska bli verklighet.
– Det är en ganska högljudd lobby från Piratpartiet och från Tyskland men samtidigt har jag fått stöd från tusentals för detta. Alla barnorganisationer jag har pratat med tycker att det här är bra, säger Cecilia Malmström.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret