Borgerligt stöd till Google-registrering får (M)-kritik

Publicerad: 4 jun 2010 kl 11:15
Uppdaterad: 4 jun 2010 kl 12:44
– Det handlar nästan om åsiktsregistrering, säger Karl Sigfrid (M) om förslaget.
– Det handlar nästan om åsiktsregistrering, säger Karl Sigfrid (M) om förslaget.Bild: Matti Mattila /Flickr

Europaparlamentarikerna som skrev på förslaget om att inkludera sökmotorer i datalagringsdirektivet drar nu öronen åt sig. Bland de svenska undertecknarna märks nu bara Alf Svensson (KD) och Anna Maria Corazza Bildt (M).

Partikamraten Karl Sigrid (M) uppmanar sina allianskollegor att dra tillbaka sina signaturer. Han anser att förslaget inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle, och jämför med att registrera vilka böcker du tittar på.
– Det är som att följas av en statlig kontrollant på biblioteket och som registrerar vilka böcker du tittar på. Det handlar ju nästan om åsiktsregistrering, säger Sigfrid till Europaportalen.

Corazza Bildt vill inte kommentera sitt ställningstagande, utan hennes stab i Bryssel hänvisar till ett uttalande publicerat på partiets Facebook-sida. Corazza Bildt skriver att hon ”utgår från att kommissionens förslag om datalagringsdirektivet kommer att kunna förena integritet och en intensifierad jakt på barnpornografi varhelst den förekommer.”

När Europaportalen i fredags började granska förslaget drog flera politiker tillbaka sina underskrifter. Flera av dem, bland andra Marit Paulsen (FP) sa att det inte framgick att det handlade om datalagringsdirektivet.
– Det är hedervärt att Folkpartiet har backat. Jag hoppas att Anna Maria Corazza Bildt och Alf Svensson gör detsamma. Men lägger man fem minuter och läser lite noggrant så är det rätt uppenbart vad det handlar om, säger Karl Sigfrid.

Han uppmanar fortfarande alla att dra tillbaka sina signaturer. Europaportalen har sökt Alf Svensson (KD) för en kommentar.

På torsdagen krävde Lena Ek (C) och Christian Engström (PP) gemensamt ett klargörande från EU-kommissionen huruvida de anser att datalagringsdirektivet är förenligt med Europakonventionen om
mänskliga rättigheter.

Elin Roumeliotou

s

Redaktör

Kommentarer

Joakim
4 jun 2010 kl 13:41

Förtydligande:

Anna Maria Corazza Bildt befinner sig för tillfället på en konferans i Frankrike och var därmed oanträffbar när Europaportalen ringde. Jag hänvisade då till Anna Marias Facebooksida och hemsida där man kan klart och tydligt kan läsa hennes ståndpunkt.

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Så ska Frankrike rädda ekonomin

Ekot,

Krigsdebatt i EU-parlamentet

SvD,

EU-beslut ska rädda migranters liv

SvD,

Invasiva arter stoppas i EU

SvD,

Tiden inte på Renzis sida för reformer

Financial Times,

Transdnjestrledare vill ha EU-erkännande för utbrytarrepublik

EUBusiness,

Tysk medieboss: Google bygger digital superstat

The Guardian,

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
20 parlamentariker ska Sverige välja in.
Bild: Europaparlamentet
Förslaget om ökad sekretess stöds av en stor majoritet i riksdagen. Arkivbild.
Bild: Melker Dahlstrand
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Pressfriheten i EU-länderna, enligt Reportrar utan gränser. Ju grönare, desto högre pressfrihet och vice versa för rött.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: epSos.de
Bild: Fredrik Haglund
Många av tvångsarbetarna arbetar på odlingar i EU-länderna. Arkivbild.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: EU-kommissionen