Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Utbredd euroskepsis

Europeiska opinioner 4 juni 2010 | Euroskepsis

Medan eurons vara eller icke vara debatteras svajar opinionen i Europa. Inte ens de EU-positiva polackerna är övertygade om att euron är en bra idé. Samtidigt drar det ihop sig till val i bland annat Slovakien.

I Sverige skulle 61 procent rösta nej om det vore en folkomröstning i dag. Det är betydligt fler än i fjol då 44 procent ville behålla kronan.

Även i Storbritannien är hållningen fortsatt skeptisk. Om det vore folkomröstning i dag skulle 79 procent av britterna rösta för mot ett införande av euron. Tio procent uppger att de inte vet och nio procent att de skulle rösta för. Majoriteten har därmed samma inställning till valutaunionen som nye konservative premiärministern, David Cameron.

Också i det EU-positiva Polen håller man hårdare i den nationella valutan. Landets premiärminister Donald Tusk har satt 2015 som datum för inträde i valutaunionen. Men enligt en undersökning gjord i april ville 49 procent av polackerna behålla zlotyn, och 41 procent införa euron.

Mätning: 27 maj–1 juni 2010. 1000 deltog i webbintervjuer. Källa: Novus Opinion på uppdrag av Dagens Industri.

Mätning: 21–24 maj 2010. 1984 britter tillfrågades. Felmarginalen är 2,2 procent. Källa: Angus Reid Public Opinion

Mätning: 2002-2010, Rapporten "Aktuella problem och händelser" Källa: Polska CBOS, Public Opinion Research Center.

Socialdemokraterna har medvind i Slovakien där de har varit en klar favorit de senaste fyra åren. Men i takt med att valet närmar tyder opinionsmätningarna på att de kan behöva nya koalitionspartners eftersom de har det motigare. 35,5 procent av slovakerna skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag. Oppositionen har tillsammans dryga 28 procent av rösterna i senaste opinionsundersökningen.

Mätning: 5-11 maj 2010. 1055 slovaker deltog. Ingen felmarginal uppges. Källa: Fokus Agency.

Även i Belgien närmar sig ett parlamentsval. Här har en ny flamländsk allians (NVA) väljarna med sig. Nästan 23 procent av flamländarna skulle lägga sin röst på partiet om det vore val i dag. På andra plats kommer Flamländska kristdemokraterna (CDV) med 18, 9 procent. I Vallonien leder Socialdemokraterna (PS) med 32, 5 procent, följda av Fransktalande demokratiska federalisterna (MR-FDF) med 21,1 procent.

Mätning: 29 april-3 maj 2010. 2000 deltagare. Felmarginal 2, 2 procent. Källa: Dedicated research.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret