Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Acta-avtalet kan stöta på hårt motstånd i EU-parlamentet.

Omtalat antipiratavtal klart

BRYSSEL 7 oktober 2010 | Inga lagförändringar i EU

Efter drygt tre år är förhandlingarna om Acta-avtalet avslutade – nästan. På onsdagen presenterades det nästintill färdiga avtalet som av de förhandlande länderna kallas handelsavtal men som av kritikerna snarare är ett sätt att klämma åt fildelare och begränsa tillgången till läkemedel.

EU, USA, Japan, Sydkorea och sju andra länder avslutade den sista förhandlingsrundan om Acta-avtalet i Japan i förra veckan. Syftet är att stärka övervakningen av immateriella rättigheter och bekämpa varumärkesintrång och illegal piratkopiering.

Enligt personer i EU-kommissionen med mycket god insyn i förhandlingarna kommer avtalet dock inte att medföra några lagändringar i EU eller i EU:s medlemsländer.
– Absolut inte. Det är möjligt att andra länder kommer att behöva göra det, men inte EU och inte EU:s medlemsstater. Det som är olagligt nu förblir det, och det som är lagligt nu förblir det, säger källan.

Värden för flera miljarder sägs stå på spel när märken som Adidas, Gucci och Mercedes förfalskas, filmer och musik piratkopieras illegalt och patentintrång görs utan att bestraffas. Förhandlingarna har dock kritiserats av flera orsaker. Bland annat för att de har skett i hemlighet utan en tillräcklig bra insyn för organisationer och individer utanför själva förhandlingarna. Avtalet ska nu godkännas i alla länder. I EU görs det av EU-parlamentet, ministerrådet och i varje enskilt medlemsland.

Spekulationer kring att nya regler som tvingar någon att stänga av internetanvändare om de fildelar illegalt finns inte med, säger EU-källan. Den kanadensiske upphovsrättsexperten Michael Geist, som har varit en aktiv Acta-kritiker, skriver i en första analys att skrivningarna kring fildelning verkar ha tonats ner jämfört med tidigare versioner av avtalet. Enligt Geist lägger avtalet knappt något ansvar på internetoperatörer för vad deras kunder gör och slutresultatet är ett ”Acta-light”. Det tolkar Geist som ett nederlag för USA, som velat skydda sin film- och musikindustri.

Den franska aktivistgruppen La Quadrature du Net uppmanar dock EU-parlamentet att avvisa avtalet, främst på grund av det icke-demokratiska förhandlingssättet det har tagits fram på. Att avtalet uppmanar länderna att samarbeta med privata aktörer riskerar göra att dessa till ”privata upphovsrättspoliser”, skriver organisationen i ett uttalande.

Foundation for a Free Information Infrastructure, ett nätverk som bland annat arbetar mot mjukvarupatent, menar att avtalet kan orsaka problem vad gäller tillgång till medicin i och med att generiska läkemedel – läkemedel utan patentskydd – skulle riskera att beslagtas. Det avfärdade EU-kommissionens talesman för handelsfrågor John Clancy.
– Att vi skulle stoppa tillgången till läkemedel är en absurd anklagelse och är inte en politik som EU-kommissionen driver eller kommer att driva, sade John Clancy.

De frågor som återstår i avtalet kommer förhandlarna att sköta via mejl och inte i en ny förhandlingsomgång. Det handlar bland annat om endast digital upphovsrätt (copyright) eller även varumärkesskydd ska ingå i delen som handlar om upphovsrättsbrott på internet. EU står för den senare ståndpunkten, medan USA, Mexiko och Sydkorea vill begränsa den delen till endast copyright.

En enhällig mexikansk senat antog på tisdagen ett så kallat icke-bindande uttalande där senatorerna avvisar Acta-avtalet med hänvisning till de alltför stängda förhandlingarna. EU-parlamentet har vid flera tillfällen manat EU-kommissionen att vara mer öppen med processen. På torsdag eftermiddag informeras EU-parlamentarikerna av kommissionen om det slutgiltiga avtalet för första gången.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret