Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Avgörande omröstning för Europas ekonomi

27 september 2011 | BRYSSEL

En av de största reformerna av Europas ekonomi sedan euron infördes för drygt tio år sedan att röstas igenom i dag i EU-parlamentet. En majoritet bestående av den konservativa EPP-gruppen, liberalerna och konservativa EU-skeptiker ser ut att ta hem segern mot socialdemokrater, de gröna och vänstergruppen i parlamentet.
 

Den potentiellt historiska omröstningen handlar om det så kallade sexpacket: sex olika rättsakter som på flera olika sätt förstärker och stramar upp eurozonens stabilitets- och tillväxtpakt. Reformerna gör det svårare för EU:s medlemsländer att driva en självständig ekonomisk politik eftersom reglerna för hur stora budgetunderskott och statsskulder får vara blir hårdare och straffen för de länder som faller utanför ramen skärps. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso kallade sexpacket för ”en tyst revolution” när förslagen presenterades för drygt ett år sedan.

– Om vi får ett ja på onsdag, vilket vore välkommet, måste alla länder omedelbart börja inrätta sig efter reglerna, säger Gunnar Hökmark (M), ledamot i EU-parlamentets finansutskott och vice ordförande i EPP-gruppen, till Europaportalen.

De sex lagtexterna kan delas upp i två olika grupper, där tre av dem motarbetas in i det sista av Socialdemokraterna, vänstergruppen och de Gröna i parlamentet. De protesterar mot vad de anser vara en cementering av åtstramningspolitiken. Med strängare regler för hur stora underskotten ska få vara blir det i praktiken omöjligt att sätta igång stora satsningar på infrastruktur eller utbildning i lågkonjunktur, menar de tre partigrupperna.

– Vi tycker att en stram budgetram är oerhört viktig. Men titta på Grekland i dag där det är nästan tvåsiffrigt BNP-fall. Det behöver skapas tillväxt och det görs inte genom mer besparingar, säger Marita Ulvskog (S).

De svenska Socialdemokraterna gick i juni emot sin egen partigrupp och lade ner sina röster istället för att rösta nej. Enda undantaget var göteborgaren Olle Ludvigsson som röstade ja med motiveringen att ”det mesta [tyder] på att fördelarna med de tuffare reglerna överväger nackdelarna”.

Enligt Marita Ulvskog har den svenska S-delegationen ännu inte bestämt sig för hur den ska rösta. Det görs strax innan omröstningen efter en diskussion med den socialdemokratiska gruppen på tisdagskvällen.

– Det är fullständigt absurt att rösta emot ordning och reda i en sådan här kris. Det här paketet borde vi ha haft på plats för länge sedan. Om socialdemokraterna var så inriktade på investeringar borde de väl göra mer för att utveckla den inre marknaden, säger Lena Ek (C), EU-parlamentariker i industriutskottet.

De övriga tre lagförslagen är mindre kontroversiella. De handlar om att börja övervaka så kallade makroekonomiska obalanser på EU-nivå. En resultattavla skapas för varje land där potentiella risker ska sättas under lupp, som växande fastighetsbubblor, låg produktivitet, skeva handelsbalanser eller andra faktorer som kan orsaka kriser. De delarna väntas antas av en bred majoritet i morgon.

Till Sveriges och Tysklands förtret kommer överskott i handelsbalansen att behandlas nästan likadant som underskott. Alltför stora överskott kan ge upphov till rekommendationer från EU-kommissionen om att justera ekonomin så att andra länder inte sackar efter. Sverige menar att de som driver en konkurrenskraftig ekonomi inte bör behandlas på samma sätt som länder med en svag handelsbalans.

I och med att EPP och liberalerna röstar ja tycks dock hela paketet gå igenom. Den euroskeptiska ECR-gruppen kommer förvisso att avstå i tre av omröstningarna och rösta nej till de övriga tre, men gruppen är splittrad.

– Förmodligen kommer våra medlemmar från euroländerna att rösta ja till hela paketet och de brittiska ledamöterna kommer att rösta ja till Ford-rapporten [om krav på medlemsstaternas budgetramverk, reds anm.] så jag räknar med att paketet seglar igenom, säger ECR-gruppens talesperson James Holtum till Europaportalen.

EU-parlamentet har de senaste veckorna också lyckats förhandla till sig vissa framgångar gentemot ministerrådet. En skillnad är när det kommer till bestraffningar om ett land inte följer kommissionens rekommendationer vid en hotande makroekonomisk obalans. Där kommer nu kommissionens förslag att gå igenom om inte en majoritet av medlemsländerna sätter sig emot – rådet hade helst sett att en kvalificerad majoritet hade behövt säga ja till kommissionens förslag.
 

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret