Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Vitryssland ute i kylan – igen

30 september 2011 | Tom stol ställdes fram

Relationerna mellan EU och Vitryssland nådde en ny botten på fredagen vid toppmötet mellan EU och sex östeuropeiska länder i det så kallade Östliga partnerskapet i polska Warszawa. 

Vitryssland lät hälsa i ett uttalande att man bojkottar mötet helt och hållet eftersom president Lukasjenko inte tilläts komma på grund av de sanktioner EU har infört.

– Arrangörerna har använt exempellösa diskriminerande åtgärder mot Vitryssland. Den vitryska sidan är redo att samarbeta för att stärka och utveckla det regionala initiativet, men bara byggt på principer om verkliga och inte inbillade partnerskap, meddelade de vitryska myndigheterna.

Den polske premiärministern Donald Tusk hade erbjudit Vitrysslands utrikesminister att delta, men Vitryssland ville istället skicka sin ambassadör i Polen till mötet. När även han uteblev lät Tusk i stället en tom stol stå framme vid mötesbordet för att markera Vitrysslands frånvaro.

Efter mötet var EU-ledarna tydliga i sitt budskap till Vitryssland: Om inte demokratiska reformer genomförs kommer relationerna att förbli frostiga.

– Vi kan inte återgå till ett fullt samarbete utan framsteg. Vi kräver ett omedelbart frigivande av alla politiska fångar, sade Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy.

Tidigare har Vitryssland förvägrats delta i den interparlamentariska församlingen Euronest där parlamentariker från EU-parlamentet och de sex östländerna träffas. Men att Vitryssland uteblir från samarbetets olika möten innebär inte att landet ska uteslutas, sade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Nej, det ska tolkas som att de ligger längst bak. Man kan inte tillåta egenvald frånvaro att styra. Vi är glada över att Vitryssland är en del av partnerskapet för det ger ändå en formel för att lägga tryck på Vitryssland, sade Reinfeldt till TT.

Donald Tusk lade också fram ett förslag på att den internationella valutafonden IMF och Europeiska investeringsbanken stod redo med nio miljarder dollar i stöd till landet om steg mot en demokrati tas. Vitrysslands ekonomi håller på att säcka ihop och landet bad om IMF stöd redan i juni.

På toppmötet lades det också fast att förhandlingarna om frihandelsavtalet med Ukraina ska avslutas innan årets slut och att Georgien och Moldavien samtidigt kan börja förhandla om ett avtal.

Förslaget om ett östligt partnerskap initierades i EU av Polen och Sverige i maj 2008 och startades officiellt våren 2009. Utöver EU ingår Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret