Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Herman Van Rompuy, Dmitrij Medvedev och José Manuel Barroso vid ett tidigare toppmöte.

EU ber Ryssland om stödlån

BRYSSEL 14 december 2011 | Valfusk och energifrågor

EU är kritisk till den ryska ledningens framfart mot oppositionen men ber samtidigt om nya lån till euroländerna.

Förra veckans ryska val kantas av internationell kritik och EU vill kringgå den ryska energidominansen. Läget mellan Ryssland och EU är spänt när de två europeiska jättarna möts till toppmöte i Bryssel på torsdag.

Catherine Ashton, EU:s utrikeschef, kommer ta upp förra veckans parlamentsval med Rysslands president Dmitrij Medvedev
.
– Jag har uttryckt oro över fängslandet av dem som protesterat för fria och rättvisa val och rapporterna om polisvåld mot aktivister, journalister och valobservatörer, sade Ashton i EU-parlamentet på tisdagen.
 
Dmitrij Medvedev lovade i förra veckan att undersöka eventuellt valfusk. För att öka trycket i demokratifrågan antog EU-parlamentet på onsdagen en resolution där de kräver nya fria och rättvisa val i Ryssland.
 
En nagel i ögat för Ryssland är EU:s energistrategi som går ut på att göra unionen mindre beroende av rysk gas och olja. EU-ledarna oroar sig för att ryssarna ska dra åt kranen som de gjort när de velat sätta press på länder som Ukraina och Vitryssland.

Främst är det den transkaukasiska ledningen söder om Ryssland som irriterar Kreml. Den ska föra turkmensk och azerbajdzjansk olja till EU. Ryssland menar att den inte är miljövänlig, seismologiskt pålitlig och hotar den ryska nationella säkerheten. Låtsasargument enligt EU.

EU kommer troligtvis fråga om ryssarna kan bidra med lån till Internationella valutafonden, IMF, för att förstärka den ekonomiska brandväggen för krisande euroländer, som EU-toppmötet enades om i förra veckan. Ryssland har tidigare sagt att de är villiga att bidra med tio miljarder euro till den permanenta krisfonden ESM.
 
Visumfrågan ligger också på bordet. Men inga beslut väntas tas.

Det blir den ryske presidentens sista EU-möte. Han ställer inte upp i nästa års presidentval i Ryssland. Toppmötet är det andra av två som hålls varje år mellan EU och Ryssland. Sammanlagt det 26:e i ordningen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret