Bara handling kan ändra på EU

Publicerad: 5 feb 2013 kl 16:33
Uppdaterad: 5 feb 2013 kl 16:33
Piratpartisten Christian Engström menar att Folkpartiet en del av problemet. Arkivbild.
Piratpartisten Christian Engström menar att Folkpartiet en del av problemet. Arkivbild.Bild: Europaparlamentet

Vi behöver reformera EU i grunden om Sverige skall vara med. Piratpartiet vill ha ett nytt, demokratiskt och begripligt fördrag för EU. Det skriver Europaparlamentariker Christian Engström (PP) i slutreplik till Europaparlamentariker Olle Schmidt (FP).

Folkpartiets Olle Schmidt håller med den brittiske premiärministern David Camerons om att EU har problem. Däremot är Schmidt inte beredd att stödja vare sig Cameron eller oss svenska EU-kritiker när det gäller att göra något åt saken. Det är kvintessensen av hans replik på min debattartikel om att Sverige måste stödja britternas kamp för ett reformerat EU.

Att bara tycka att EU är för byråkratiskt ändrar inget. Att bara tycka att EU:s demokratiska underskott är ett problem gör inte unionen mer demokratisk. Att bara tycka att EU borde fokusera mer på den inre marknaden och fria rörligheten ändrar inget i sak. Det måste till handling. Spelpjäserna måste börja röra sig.

Därför är det tråkigt att både Folkpartiet och den svenska regeringen ställer sig kallsinniga när den brittiske premiärministern nu försöker skapa en spelöppning. På så sätt blir Sverige istället en del av problemet.

Olle Schmidt menar vidare att vi piratpartister inte har någon trovärdighet som EU-kritiker. Han har tydligen missat den kritik mot EU:s demokratiska underskott som vi har framfört under många år. Och det måste ha gått honom förbi att Piratpartiet tog ställning mot EU:s Lissabonfördrag, inför EU-valet 2009.

Nästan alla förslag som vi pirater kämpar mot – skärpt jakt på fildelare, ökad övervakning, filtrering och blockering av internet, datalagring, Ipred, ACTA och så vidare – kommer från Bryssel. Det är ingen slump. EU lider av en bristande respekt för medborgerliga fri-och rättigheter. Och det demokratiska underskottet ger olika särintressen fritt spelrum.

Det stämmer att Piratpartiet har blivit mer EU-kritiskt och att vi håller på att bli mer självständiga mot vår partigrupp i EU-frågorna. Detta är dels en del av vårt partis breddningsarbete. Dels är det en konsekvens av att ju mer vi ser av EU:s arbete från insidan, ju mer oroade blir vi.  EU:s beslutsprocess är ofta varken demokratisk eller seriös.

Folkpartiet är Sveriges mest EU-positiva parti. Det har jag naturligtvis full respekt för. Men det är tråkigt att Folkpartiet stoppar huvudet i sanden när det gäller EU:s allvarliga problem. Bara för att drömmen var vacker betyder det inte att verkligheten som den ser ut idag är acceptabel.

Piratpartiet vill ha ett nytt, demokratiskt och begripligt fördrag för EU. Och det skall prövas i en folkomröstning, där alla européer får säga sitt. Detta till skillnad mot dagens Lissabonfördrag, som EU-eliten till slut lyckades trixa igenom trots nej i tre folkomröstningar (Frankrike, Nederländerna och Irland). Så kan och får det inte gå till om man vill ha medborgarnas förtroende.

Vi behöver reformera EU i grunden om Sverige skall vara med. Folkpartiet borde hjälpa till med detta istället för att vara en del av problemet.

Christian Engström (PP)

Kommentarer

Hd
5 feb 2013 kl 17:03

Engströms klartänkta genmäle understryker att anhängarna av dagens EU får allt svårare att försvara sin sak.

John Johanson
5 feb 2013 kl 17:48

Bra Christian. Det glädjer mig att PP har en sund inställning till EU och jobbar för en förändring.

Sune
5 feb 2013 kl 19:29

Bra och tydligt, MEN det behövs en debatt även i Sverige.
V och SD är EUskeptiker men de hörs inte i debatten, ser ytterst lite i media i Sverige.
Är det någon som syns så är det någon av Ceciliorna, Malmström resp Wikström, båda är enligt mitt tycke lika insnöade vad gäller EU kritik.

Martin
6 feb 2013 kl 0:38

Mycket bra replik. Egentligen är det samma sak med Centerpartiet. De säger också en sak och röstar sedan motsatt. Ska man rösta på dem för att man gillar vad de säger eller för att man gillar hur de agerar och röstar?

Egentligen är det väldigt märkligt att demokratiska partier kan vara för lobbykrati och tjänstemannastyre. Vi är många som är tacksamma för att ni kobbar för en förändring.

Erik Johansson
6 feb 2013 kl 10:23

Folkpartiet (ALDE) stöder alltid eurokratisk överstatlighet. Kom ihåg deras groda i "Priorities" från 2009: under rubriken gemensam ekonomisk politik krävde de "förstärkt ekonomisk styrning efter införandet av euron". Andra grodor är krav på egen beskattningsrätt för EU (s.k. "egna medel") och dessutom krav på euroobligationer för att skapa en federal eurobudget....

Erik
6 feb 2013 kl 13:58

Bra skrivet Christian! Det är dock tråkigt att se hur Folkpartiet har utvecklats till ett i praktiken demokratifientligt parti där särintressen och effektivitet prioriteras högre än allmänhetens intressen och medborgarnas rättigheter. Vackra ord om demokrati men ingen verkstad fortsätter tyvärr vara sjuklöverns paradgren.

Carl Johan Rehbinder
7 mar 2013 kl 20:18

Bra svarat, Christian!

Olle Schmidt och jag tog en lunch för många år sedan, och det var då jag insåg att Folkpartiet nog inte var rätt parti för mig. Jag hade hoppats på ett frihetligt, humanistiskt liberalt parti, men fann något annat.

Schmidts blint lydiga EU-fetischism och usla försök till maktspråk mot dig är bara pinsamma.