Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) menar att EU:s fiskeuppgörelse är ett slag i luften. Arkivbild.

Besviket Sverige underkänner fiskeuppgörelse

BRYSSEL 27 februari 2013 | ”Ett slag i luften”

Sverige kunde på onsdagen som enda land inte ställa sig bakom ett urvattnat förbud mot utkast av fisk. Men sista ordet är inte sagt. Europaparlamentet, som delar den svenska uppfattningen om totalt förbud mot dumpning av fisk, förkastar nattens uppgörelse inför de stundande förhandlingarna med EU-länderna.

Tidigt på onsdagsmorgonen enades EU-ländernas fiskeministrar om ett förbud av utkast av fisk. Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kunde dock inte ställa sig bakom uppgörelsen som han ansåg inte var tillräckligt långtgående.

– Det är ett slag i luften. Överenskommelsen är för svag och för dålig för fiskarnas skull, säger en rödögd Eskil Erlandsson till Europaportalen på onsdagsmorgonen .

Enligt överenskommelsen ska utkastförbudet i medlemsländernas vatten införas gradvis där sju procent av fisken som dras upp får kastas tillbaka år 2019. I dag beräknar EU-kommissionen att 23 procent av fisken som fångas i EU-ländernas vatten slängs tillbaka.

Trots denna minskning kallar Erlandsson överenskommelsen för en halvmesyr på grund av de undantag och det gradvisa införande som de övriga medlemsländerna drev igenom.

– Trots det så kallade utkastförbudet kommer 500 000 ton fisk att slängas tillbaka varje år, säger Eskil Erlandsson som, precis som EU-parlamentet, hade velat se att ingen fisk alls skulle få kastas tillbaka och att förbudet skulle börja gälla omedelbart.

Bland annat Tyskland, Storbritannien och Danmark argumenterade för ett ambitiösare utkastförbud men Eskil Erlandsson menar att dessa ”vek ned sig” och inte gick samman med Sverige för att bilda en blockerande minoritet.

Irlands landsbygdsminister Simon Coveney, som ledde den utdragna förhandlingarna, var dock nöjd.

– Ända fram till slutet var förhandlingarna spända. Men vi fick ett bättre resultat än jag hoppats på. Reformen kommer att förändra det sätt som EU fångar fisk på, sade Simon Coveney direkt efter att förhandlingarna avklarats strax efter klockan fem på onsdagsmorgonen.

EU:s fiskekommissionär Maria Damanaki pekade på de stora skillnaderna mellan de 27 EU-ländernas inställning till ett utkastförbud.

– Medlemsländerna har verkligen olika prioriteringar, så det var sannerligen svårt, sade Maria Damanaki.

Nattens uppgörelse innebär att medlemsländerna nu tagit slutlig ställning till den del i EU:s kommande fiskereform som kallas grundförordningen och att de den 19 mars kan sätta sig vid förhandlingsbordet med EU-parlamentet, som vill gå mycket längre för att rädda fisken.

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) som är en av de ansvariga för frågan i parlamentet är mycket besviken på fiskeministrarna.

– Det var ju inte särskilt upplyftande. Jag tycker att det är väldigt upprörande att ministrarna kommit med det här förslaget med ett jättestort kryphål för utkastförbudet, säger Isabella Lövin som dock inte är överraskad över utfallet.

Hon menar att undantaget på sju procent i förslaget innebär att man tar bort ett starkt incitament för fiskarna att faktiskt minska bifångsten som sedan dumpas tillbaka i havet. Hon tar ett exempel med skotska fiskare som lyckades minska sitt utkast från över 40 procent till under 0,5 procent när de inte längre fick dumpa fisk.

– En del av poängen med ett utkastförbud är ju att det ska vara jobbigt för fiskare att få sånt som de inte har kvot för, säger Isabella Lövin som dock tror att EU-parlamentet har goda förutsättningar tack vare det starka stödet för parlamentets position att få igenom sina krav.

Irland, som innehar det roterande ordförandeskapet i EU och leder förhandlingarna, hoppas att man ska kunna nå en överenskommelse senast i juli.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret