Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister David Cameron är inte alls glad över de senaste månadernas avlyssningsavslöjanden. Arkivbild.

Cameron hotar ingripa mot den fria pressen

BRYSSEL 29 oktober 2013 | Även Spanien avlyssnat

Storbritanniens premiärminister David Cameron höjer tonen mot brittiska tidningar som publicerar läckta Snowdendokument.

Den socialdemokratiske brittiske Labourparlamentarikern David Winnick frågade under en debatt i brittiska underhuset på måndagen premiärminister David Cameron om denne tyckte det inte vore lämpligt att gratulera tidningen The Guardian efter dess avslöjanden om att förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon avlyssnats.

– Jag skulle verkligen inte gratulera The Guardian eftersom jag kan se vad som gjorts. Information har publicerats om vår underrättelsetjänsts arbete som uppriktigt sagt kommer att göra det här landet mindre säkert, replikerade David Cameron. Han sade att regeringen hittills vädjat till tidningarnas samhällsansvar så att de inte ska publicera artiklar som riskerar att skada brittiska intressen.

– Men om [tidningarna] inte visar samhällsansvar kommer det bli mycket svårt för regeringen att stå tillbaka utan att reagera, sade David Cameron.

– Vi har fri press och det är väldigt viktigt att pressen känner att den inte är censurerad i vad den skriver. Metoden vi tagit är att försöka prata med pressen och förklara hur skadande en del av dessa saker kan vara, sade den brittiske premiärministern som tillade att 340 personer dömts för terrorism i Storbritannien sedan 11 september 2001 och att landets underrättelsetjänst även varnat andra europeiska länder om terroristplaner riktade mot deras befolkningar.

Den brittiska regeringen tvingade i somras The Guardian att förstöra datorer som kan innehålla dokument som har samband med den spionanklagade amerikanen Edward Snowden. Brittiska myndigheter grep i augusti med åberopande av antiterrorlagstiftningen även Guardianjournalisten Glenn Greewalds partner och hjälpreda David Miranda i transferhallen på Heathrows internationella flygplats i jakt på Snowdendokument.

Chefredaktörerna för de fyra stora nordiska morgontidningarna Aftenposten, Dagens Nyheter, Helsingin Sanomat och Politiken skrev därefter i ett protestbrev till David Cameron att de är djupt oroade över myndigheternas ageranden mot The Guardian.

I Storbritannien finns ingen grundlagsskyddad pressfrihet och flera krav har kommit på hårdare reglering sedan det 2011 framkommit att tidningen News of the World avlyssnat flera kändisar och hackat privatpersoners telefoner.

David Cameron var enligt uppgift den EU-ledare på förra veckans toppmöte i Bryssel som mest pressade på för att inte låta Tyskland och Frankrike föra samtal med USA om den amerikanska avlyssningen mot flera europeiska länder.

I förra veckan avslöjade spansk media att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA nyligen spårat över 60 miljoner telefonsamtal i Spanien. Landets utrikesminister José Manuel García-Margallo kallade på måndagen upp den amerikanske ambassadören för att förklara sig.

– Om det visar sig vara sant kan det bryta förtroendeklimatet som traditionellt funnits mellan våra två länder, sade José Manuel García-Margallo rapporterar El País.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret