Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
– Jag har varit i EU-parlamentet och sett hur extremt likriktat allt är så jag skulle sticka ut som öm tumme i den församlingen. Jag svårt att hålla käften, är en livlig debattör och rätt humoristiskt lagd, säger Anna Troberg (PP)

Hoppas Snowden ska vända opinionen

KANDIDATINTERVJU 28 mars 2014 | ”Övervakning är som radioaktivitet”

Anna Troberg vill begränsa staters och företags möjligheter att övervaka vad vi gör på nätet. Hon hoppas att Snowdenaffären ska lyfta Piratpartiets dystra opinionssiffror inför EU-valet.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. I dag har turen kommit till Piratpartiets Anna Troberg.

Vi ses på en kafékedja på Vasagatan i Stockholm. Piratpartiets partiledare Anna Troberg brukar stämma träff för intervjuer här eftersom partiet inte har något fast kontor. Hon har med sig sin bärbara dator som står i uppfällt läge hela tiden. Anna Troberg är en intensiv person med mycket tankar och idéer och som pratar fort och välformulerat. Hon har plats tre i Piratpartiets EU-vallista, säger att hon vill göra världen bättre och tror att EU-parlamentet är rätt plats för det.

– Det behövs fler människor som står upp för den personliga integriteten och som vill se en humanare flyktingpolitik, säger Anna Troberg.

Det är frågor som ska behandlas på EU-nivå. Men unionen ska inte lägga sig i allt, enligt Troberg.

– Vad gäller vargjakten är det rimligare att vi beslutar om den i Sverige. Italienska och spanska parlamentariker ska inte bestämma över det samtidigt som de har bättre koll på sina lokala angelägenheter.

Ett av hennes mål är att bidra till att EU:s kommande dataskyddsförordning blir så tydlig och skarp som möjligt eftersom människor har rätt till sitt privatliv, enligt Troberg.

– Vi ger bort massor information om oss själva som någon annan tjänar pengar på och du vet inte om dina mejl sugits upp av NSA [amerikansk säkerhetsmyndighet]. Övervakning är som radioaktivitet, man märker det inte förrän det är för sent. Jag vill därför se ett bra skydd för den personliga integriteten och tydliga regler för hur stater och företag får lagra personlig data. Huvudpoängen är du ska äga dina uppgifter.

Europaparlamentet antog sin ståndpunkt om dataskyddsförordningen i mitten av mars i år, och vill nå en överenskommelse med ministerrådet före slutet av 2014. Men EU-länderna har ännu inte enats om en gemensam hållning.

Troberg menar att övervakning är förenat med risker. När stora mängder data samlas in riskerar uppgifter att läcka samtidigt som  felmarginalen och misstolkningarna ökar.

– Nyligen [oktober 2013] fick till exempel en familj i Göteborg dörren insparkad och vapen riktade mot sig för att information hade samlats in och misstolkats. Och i framtiden kanske inte din granne får jobb för att man på nätet fann att han var med i någon organisation.

Om det vore EU-val i dag skulle Piratpartiet få 1.3 procent av rösterna, enligt en färsk opinionsundersökning, och därmed inte få något mandat i EU-parlamentet. Inför EU-valet 2009 fick partiet mycket uppmärksamhet i och med rättegången mot fildelningssajten Pirate bays grundare. Nu hoppas Anna Troberg på draghjälp av turerna kring visselblåsaren Edward Snowden som avslöjat NSA:s globala övervakning.

– Vi har blivit inbjudna till alla stora radio- och tv-debatter och fått en exponering som vi inte hade sist, säger Anna Troberg

Anna Troberg säger att hon kan bli en framgångsrik EU-parlamentariker tack vare sin färgstarka personlighet och för att hon kommunicerar mycket med vanligt folk på nätet.

– Jag har varit i [EU-]parlamentet och sett hur extremt likriktat allt är så jag skulle sticka ut som öm tumme i den församlingen. Jag svårt att hålla käften, är en livlig debattör och rätt humoristiskt lagd. Sedan kan jag dra fördel av att jag på nätet finns på platser där andra politiker inte finns. Jag kommer inte att låsa in mig i parlamentet.  Jag tycker att väldigt många politiker enbart basunerar ut sin politik på Twitter eller sin blogg. Det blir mycket envägskommunikation. Jag har inget emot att hänga på [nätforumet] Flashback och skriver någon något intressant i Aftonbladets kommentarsfält svarar jag gärna på det. Det är så vi minskar politikerföraktet.

Blir hon invald ser hon det som en plikt att gå på alla omröstningar i plenum och att ha en hög närvaro i utskotten. Hon har ingen tidigare EU-erfarenhet och är osäker på hur ärenden flödar mellan olika instanser. Troberg har dock lärt sig mycket om hur EU fungerar genom hennes två partikollegor som har varsitt mandat i EU-parlamentet. Därtill har hon ett stort kontaktnät inom förlagsbranschen i Europa vilket hon tror sig få  nytta av i kulturutskottet.

Känner du dig som en europé?

– Jag känner mig skapligt internationell. Min sambo är från Irland så vi pratar engelska hemma och jag har massa släkt utomlands. Sedan pratar jag med människor i hela världen på nätet. Jag har aldrig definierat min identitet utifrån geografisk eller nationell tillhörighet utan utifrån mina intressen, till exempel datorspel, litteratur och hbtq-frågan som förenar människor i olika länder.

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret