Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev. Arkivbild.

Konflikten trappas upp: Nya EU-sanktioner på väg trots ryska hot

BRYSSEL 8 september 2014 | Medvedev: En dum idé

EU-länderna närmar sig enighet om ytterligare skärpta sanktioner mot Ryssland. Den ryske premiärministern Vladimir Medvedev hotar samtidigt med flygförbud.

– Vi har nått det stadium då paketet har godkänts av [medlemsländernas EU-ambassadörer] och ska formellt antas genom ett skriftligt förfarande senare i dag, sade EU-kommissionens presstalesperson Pia Ahrenkilde-Hansen på måndagen.

Fyra länder, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Cypern, har haft invändningar mot ytterligare åtgärder mot Ryssland. Om deras invändringar kvarstår kan dock sanktionerna stoppas. Beslut väntas under tisdagen.

De nya sanktionerna, vars detaljer ännu inte är offentliga, beställdes av EU-ländernas ledare under ett toppmöte i slutet av augusti. Medlemsländerna avvaktade under helgen ett beslut i frågan för att se huruvida den i fredags undertecknade vapenvilan i Ukraina skulle efterlevas.

Åtgärderna är en skärpning av EU:s tidigare sanktioner mot Ryssland.

Enligt nyhetsbyrån Reuters förbjuds stora ryska oljeföretag som Rosneft och Transneft att låna pengar på den europeiska finansmarknaden. Företag som sysslar med gasutvinning eller -export undantas eftersom det skulle slå hårt mot flera EU-länders energitillförsel.

Även möjligheterna för ryska statsägda banker att låna pengar i EU-länderna försvåras.

Sanktionerna innebär även att en rad ryska företag som tillverkar militära produkter får svårare att hitta finansiering.

Ytterligare namn väntas även läggas till EU:s svarta lista över inblandade personer som fått sina tillgångar frysta och belagts med inreseförbud.

Den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev anser att EU:s sanktioner är missriktade och kontraproduktiva.

– Sanktioner är alltid en dum idé. De slår tillbaka mot en själv och man skadar bara sig själv, sade Dmitrij Medvedev till ryska tidningen Vedomosti.

Han tror inte sanktionerna mot Ryssland kommer att påverka landets ekonomi och jämför situationen med de sanktioner som västländerna satte in mot Kina efter massakern på Himmelska fridens torg 1989.

– Skadade [sanktionerna] Kinas ekonomi? Nej. Det är snart världens största ekonomi. I viss mån hjälpte sanktionerna Kina, sade Medvedev.

På frågan hur Ryssland ska svara på sanktionerna svarar Medvedev att flygförbud för europeiska företag är en möjlighet.

– Detta skulle kunna driva flera kämpande flygbolag i konkurs.

Sanktionerna beräknas träda i kraft i morgon tisdag.

Enligt Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, kan sanktionerna dras tillbaka om Ryssland visar sig förhandlingsvilligt.

– Vi är beredda att dra tillbaka sanktionerna om vapenvilan är äkta och hållbar och om fredsförhandlingar startar, sade Herman Van Rompuy till det belgiska TV-programmet De zevende dag på söndagen.

Han menar att Ryssland hittills inte visat vilja till ”seriösa förhandlingar” och att de tidigare sanktionerna har effekt.

– Den ryska ekonomin lider mycket under sanktionerna, de är i recession, sade Herman Van Rompuy.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret