Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Vattenfalls skadeståndskrav på Tyskland: 4,7 miljarder euro

17 oktober 2014

Det svenska statliga energibolaget Vattenfall kräver den tyska staten på motsvarande 43 miljarder kronor för uteblivna intäkter efter att landet beslutat att lägga ned sin kärnkraft.

I juni 2011 beslutade den tyska regeringen under förbundskansler Angela Merkel att landet ska lägga ned all kärnkraft till 2022. 

Beslutet fick svenska Vattenfall att 2012 genom ett så kallat investeringsskydd dra Tyskland inför en skiljedomstol som hör till Världsbanken. Bolaget menade att man gick minste om investeringar på grund av beslutet. Hur mycket pengar Vattenfall krävt i skadestånd har dock tidigare varit okänt, men man har spekulerat i motsvarande 32 miljarder kronor.

Men enligt landets ekonomiminister Sigmar Gabriel rör det sig alltså om mer: 43 miljarder kronor. Det rapporterar der Spiegel som hänvisar till uppgifter från vänsterpartiet die Linke vars ledamöter närvarade när Gabriel tillkännagav summan under ett möte i det tyska parlamentets ekonomiutskott.

När dom i fallet väntas är okänt.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret