Svensk EU-politiker ifrågasätter Ungerns EU-medlemskap

Publicerad: 14 jul 2015 kl 10:09
Klockan åtta på måndagsmorgonen togs de först spadtagen för bygget av en 150 meter lång "testsektion" av det staket mot Serbien som ska bli 175 km långt. Arkivbild.
Klockan åtta på måndagsmorgonen togs de först spadtagen för bygget av en 150 meter lång "testsektion" av det staket mot Serbien som ska bli 175 km långt. Arkivbild.Bild: Benjamin Balázs

Bygget av ett 18 mil långt stängsel för att hindra flyktingar att ta sig in i Ungern möter stark kritik.

På måndagsmorgonen påbörjades bygget av det 175 kilometer långa och fyra meter höga staket mot Serbien som den ungerska regeringen beslutade om för en månad sedan.

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) är förbannad.

Det är skamligt, fruktansvärt och vansinnigt, det som den ungerske premiärministern Viktor Orbán och hans högerregering genomför. Jag kan knappt tro det är sant, sade Anna Hedh i en kommentar.

Hon går så långt som att ifrågasätta landets EU-medlemskap.

– Jag ifrågasätter om Ungern faktiskt kan vara kvar i EU efter det här beslutet. Detta är ytterligare ett bevis på att Orbán kränker de fri - och rättigheter som ett EU-medlemskap innebär. Deras politik visar tydligt hur människor förtrycks både i Ungern och utanför dess gränser.

Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström pekar på att Ungern förbundit sig vid internationella avtal som FN:s flyktingkonvention och EU:s asyllagstiftning att erbjuda personer på flykt rätten att söka asyl.

– Det råder ingen tvekan om att Ungern håller på att distansera sig allt mer från Europa för att i stället utvecklas till ett maktfullkomligt och intolerant land, som går tvärt emot de värden och värderingar som hela EU-samarbetet vilar på, sade Wikström i ett uttalande.

Ungern tog under årets första kvartal emot överlägset flest nya asylansökningar per invånare i hela EU. Hittills i år beräknas närmare 80 000 flyktingar ha tagit sig till Ungern.

”Varje dag sker i genomsnitt tusen olagliga gränsövergångar till Ungern så illegal invandring har blivit ett svårt problem och kontrollen av det en viktig uppgift”, heter det i ett uttalande från landets inrikes- och försvarsdepartement.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Peter
14 jul 2015 kl 11:29

Äntligen, bra gjort Ungern. Äntligen ett EU land som tar ansvar för gränserna, övriga EU borde ta efter.

Jon Rapp
14 jul 2015 kl 12:13

Vad konstigt att ingen frågar hur dom människorna hamnar på Serb-Ungerska gränsen? Ingen landsväg, sjöväg finns i direkt anslutning till deras hemländer. Flyger dom dit, från Marocko, Afrika, Syrien, Afghanistan? Passerar dom inga gränser? Grekerna släpper dom bara igenom utan registrering? Det här är stor politisk fråga. Det finns stängsel i Turkiet-Bulgarien, ingen ifrågasätter det VAD KONSTIGT. Inte så tydliga protester från politiker.

Martin
14 jul 2015 kl 14:38

Är det någon annan än jag som tycker att Anna Hedh mer och mer framstår som en V-representant än en S-representant?
Jag förstår inte varför hon blir förbannad över att Ungern bygger ett staket för att förhindra att människor olagligt kommer in i Ungern. Det i sig betyder inte att de inte kommer att ta emot flyktingar, vilket nog är vad hon egentligen är upprörd över. Ungern har tagit emot mycket flyktingar, främst från forna Jugoslavien. Om de då anser att de inte kan ta emot fler så är det upp till dem att bestämma.
Det finns helt andra saker att bekymra sig över när det gäller Ungern än att de vill säkra sina gränser. Som att deras rättssystem inte är oberoende längre, eller att yttrandefriheten tummas på.

Sonny Bergkvist
14 jul 2015 kl 15:34

Vad som är skamligt,fruktansvärt och vansinnigt är våra så kallade kommissionärer, som Anna Hedh och tokstollan Marita Ulvskog som kallar Alexander Stubb för mobbare, för att han tänker på Finlands medborgare.
Vore bättre utan dessa Svenska representanter, de skämmer ut Sverige inför hela Europa.

Laszlo Donat
14 jul 2015 kl 16:01

Ungern skyddar EU i första hand! Den flyktingström som väller in genom Serbien fortsätter mot Tyskland och mot Sverige. EU får stå ut med drastiska åtgärder så länge EU inte söker lösningar på plats, så att människorna måste fly! För övrigt instämmer jag synen på Ungerns regering, till och med jag ser den som fascistisk.

Trodé
14 jul 2015 kl 22:03

Den oro Hedh känner upplevs av många svenskar som ser sitt land förstöras av massinvandring av människor med annan värdegrund än den svenska. Vi kan avläsa fördärvet i utanförskap och kraftigt, brottslighet och besparingar som går ut över vår välfärd.
Tror Hedh att detta är en politik de flesta av hennes väljare vill ha?

Hedh agerar av indoktrinerat oförstånd eller av hänsyn till karriären för att klättra i partiet men den tiden går mot sitt slut.

Svenne Svensk
15 jul 2015 kl 2:45

Konstigt att dessa båda kvinnliga EU-parlamentariker i synnerhet Cecilia Wikström som ju försvarar Israels staket emot Palestina / "Tokfjollan" Anna Hedh fr. Färjestaden, Öland kan man ju ändå inte ta på allvar... inte respekterar varje enskild EU-nations rätt att försvarar sina gränser gentemot ILLEGAL invandring - de måste antingen vara VÄLDIGT naiva & blåögda eller på allvar tro att vad som är "vinstmaskin" för Sverige par automatik också måste vara "vinstmaskin" för Ungern?! El. har de hela tiden fört medborgarna "bakom ljuset" och lever båda i sina resp. "gräddfiler" med EU-löner & övriga förmåner som en vanlig "Svensson" bara kan drömma om?

Birger
15 jul 2015 kl 13:24

@Laszlo Donat: En resa Ungen - Passau kostar €3.000:-/person, med rätt till tre försk...
@Martin: Biten med rättssystemet och yttrandefriheten är nog en viktigare fråga. De borde för länge sedan ha uteslutits ur EU, men då skulle väl Putin skratta på sig.

Marcus Romedahl
20 jul 2015 kl 22:00

@Sonny Bergkvist

Varken Hedh eller Ulvskog är kommissionärer. De är båda EU-parlamentariker med tydliga socialdemokratiska åsikter.

En kommissionär bör vakta tungan något mer.

Torsten Åkerberg
21 jul 2015 kl 15:24

Fullständigt vidrigt att SD-are och andra anti EU och rasister tar sig in på denna sida också för att spy ut sin galla. En massa flaggviftande nationalister med föraktet i blicken. Nej, det är inte upp till dem att bestämma själva. Inte så länge landet är anslutet till EU och de gemensamma värderingar som gäller som EUs grund. Den skit jag läser här har ingenting med att EU i verklig mening att göra. Som Hollande uttrycker det det är inte mer nationalism vi behöver, utan mer av gemensamheten på alla områden.

Olle Wik
26 jul 2015 kl 6:49

Flyktingproblemet i Europa är ett stort problem. Tar man emot 80000 flyktingar, de flest illegala är det förståeligt att man tar till drastiska metoder. I Sverige ifrågasätter enligt opinionsundersökning 80% vår migrations och flyktingpolitik. SD jublar och går framåt. Sju partier "bekämpar" dem med en politik som de enbart tjänar på. Sverigedemokraternas framgångar beror inte på dem själva utan på övriga partiers enfald och dumhet. Börja med att skrota "Decemberöverenskommelsen" och genomför nyval!

Valle
2 aug 2015 kl 11:21

Den här artikeln är ytterst oproffsig! Bara retorik och inget annat. Jag har hela mitt liv röstat vänster och hatar den nuvarande ungerska regeringen - jag är ungersk själv - men någon måste ju göra något åt invandrarfrågan. Alla länder i världen har begränsad kapacitet när det gäller att ta emot utländska flyktingar och Ungern inser faktumet att det inte går att lägga ner pengar på massa med ekonomiska flyktingar från Balkanländer - de flesta som tar sig över gränsen flyr inte undan kriget i Mellanöstern.

Apropå stängsel på gränsen: Jag skulle gärna läsa en het diskussion om det staket som byggdes av Usa vid gränsen mot Mexiko och där gränsvakter ibland till och med skjuter ihjäl dem som vill ta sig in i Usa.

Jag trivs bra i Sverige och tycker mycket om landet men jag har aldrig träffat sådan dubbelmoral någon annanstans: Allt som kommer från Usa är fantastiskt, allt som är från Östeuropa är katastrof och elände.

jostom
24 aug 2015 kl 23:53

Torsten Åkerberg: Bättre se flaggviftande nationalister med föraktet i blicken än islamister på Londons gator med föraktet i blicken med viftande banderoller som säger: Död åt demokrati i Europa, Död åt alla otrogna (läs kristna) som inte vill konvertera till islam, Arkebusera alla som smädar islam, Europeer det är bara tidsfråga när denna kontinent blir islamisk, osv. osv. Och vet du vad som är värst att de använder sig av vår demokrati med rätt att demonstrera och spy galla (ditt uttryck) över vår demokrati som de vill ta död på. Var så säker att det är bara en tidsfråga när vi ser dessa dödsapostler även på våra gator i Sverige. Är det det du önskar åt dina barn, barnbarn, barnbarnsbarn, ett islamisk Europa? Tänk efter. Du tycker säkert att jag överdriver. Det tycker inte jag. Det kan vara verklighet snabbare än du anar. För din info, jag röstar ej på SD om du nu tror det.

Fanny Landin
8 sep 2015 kl 21:16

Västvärldens makthavare verkar lida av Stockholmssyndrom, dyrkar fienden, hatar sig själv och jobbar på sitt folks undergång.
Såna brukar hata starka, handlingskraftiga och rakryggade ledare. Leve Viktor Orban, den enda makthavaren som förtjänar respekt.