Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Facebooks dotterbolag på Irland överför EU-medborgares kontouppgifter till servrar i USA. Arkivbild.

EU-domare dömer ut dataöverföring till USA

BRYSSEL 23 september 2015 | "Storskalig och ospecifik amerikansk övervakning"

EU-domstolens generaladvokat anser att överföring av data från Facebook-konton till USA strider mot unionens dataskydd. EU-kommissionen uppmanas därför att skrota dataavtalet med USA.

Fallet rör en österrikisk medborgare som vid den irländska dataskyddsmyndigheten klagade över överföring av uppgifter från hans Facebookkonto till servrar i USA. Han ansåg, tack vare Snowdenavslöjandena, att överföring av EU-medborgares data till USA inte ger något verkligt skydd av dem. Han fick avslag och tog frågan till högsta domstolen som därefter rådfrågade EU-domstolen i Luxemburg om ett kommissionsbeslut hindrar en nationell dataskyddsmyndighet att pröva en anmälan.

EU-medborgares datauppgifter får enligt EU-regler överföras till länder utanför unionen om kommissionen finner att det landet har en adekvat skyddsnivå. I och med ett kommissionsbeslut från 2000 fastställdes att USA uppfyller kraven, inom det så kallade Safe Harbour-avtalet.

I ett förslag till avgörande skriver generaladvokat Yves Bot vid EU-domstolen på onsdagen att EU-kommissionens beslut att godkänna USA som säkert land inte ”kan omintetgöra eller ens inskränka de befogenheter som de nationella tillsynsmyndigheterna har” i att skydda personuppgifter. Han anser dessutom att ”kommissionens beslut är ogiltigt” och ”inte längre var anpassat till den verkliga situationen”.

Generaladvokat Yves Bot menar att detta ”ingrepp i de grundläggande rättigheterna strider mot proportionalitetsprincipen, bland annat eftersom de amerikanska underrättelsetjänsternas övervakning är storskalig och ospecifik”.

Flera EU-parlamentariker har tidigare krävt att Safe Harbour-avtalet ska läggas på is.

EU-domstolen följer i en majoritet av fallen generaladvokatens utlåtande. När slutlig dom faller är ännu inte klart.

– Om detta bekräftas av hela domstolen är detta ett mycket viktigt första steg för rätten till privatliv i Europa, sade Joe McNamee, chef för en digitala rättighetsorganisationen European Digital Rights.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret