Nya regler ska stoppa skattefiffel i EU

Publicerad: 22 jan 2016 kl 13:10
EU:s skattekommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici, ansvarar för förslaget. Arkivbild.
EU:s skattekommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici, ansvarar för förslaget. Arkivbild.Bild: EU-kommissionen

Ett kommande EU-förslag ska täppa till kryphål som storföretag utnyttjar för att få ned skattebördan.

Förslaget väntas komma i nästa vecka enligt en talesperson för EU-kommissionen.

”De tillvägagångssätt som detta direktiv riktar in sig på involverar situationer där skattebetalare agerar mot lagens syfte och drar fördel av skillnader mellan nationella […] system”, heter det i förslaget som Financial Times läst.

Enligt tidningen är förslaget ett av de mest långtgående stegen som EU tagit för att bekämpa så kallad aggressiv skatteplanering i kölvattnet av 2014 års avslöjande om skattefusk i Luxemburg.

Förutom att täppa till kryphål väntas kommissionen även lägga fram riktlinjer som ålägger alla företag med en större årsomsättning än motsvarande sju miljarder kronor att meddela myndigheterna i de länder de verkar som sin vinst och hur mycket skatte de betalar.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD beräknar att världens länder årligen går miste om motsvarande 580 till 2000 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter på grund av företags aggressiva skatteplanering.

Eftersom förslaget rör skattefrågor krävs det att alla medlemsländer ställer sig bakom det för att det ska bli verklighet.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer