Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.

Tomhänt Rutte ber om mer tid för Ukrainaavtal

BRYSSEL 31 oktober 2016 | För det nationella intresset

Den nederländska regeringen begär mer tid för att hitta en lösning och inte spela Moskva i händerna genom att inte ratificera EU:s samarbetsavtal med Ukraina.

I april hölls en rådgivande folkomröstning i Nederländerna om EU:s samarbetsavtal med Ukraina från 2014 efter en namninsamling. Av de 32 procent röstberättigade som deltog sade 61 procent nej. 

Sedan dess har premiärminister Mark Rutte försökt hitta en lösning – alla 28 EU-länder har redan skrivit under avtalet som tillsvidare gäller provisoriskt och alla länder förutom Nederländerna har ratificerat det i sina parlament. För att det ska bli giltigt krävs alla EU-länders ratificering.

Vid sin veckovisa presskonferens i fredags appellerade premiärminister Mark Rutte till alla ”resonabla partier” att ge regeringen sitt stöd på för att hitta en lösning som inte innebär att Nederländerna tvingas blockera avtalet.

– Jag står här med tomma händer. Vi utgör som land en del av en bredare internationell gemenskap som tillsammans stävar efter stabilitet vid våra gränser. Därför ger vi in i det sista all vår energi för att hitta en lösning. Chansen är liten, men finns fortfarande, sade Rutte.

– Det nationella intresset tjänas av stabilitet i Europa. Jag är å det djupaste övertygad om att Nederländerna gör ett stort misstag om vi låter denna process spåra ur.

I morgon tisdag löper det nederländska parlamentets tidsfrist ut för Rutte att presentera vad han avser göra med omröstningsresultatet. För att hitta en sådan lösning ber utrikesminister Bert Koenders i ett brev till parlamentsledamöterna om mer tid för att inte ”spela Moskva i händerna” genom att visa att EU är splittrat.

Regeringen vill ha tid till nästa EU-toppmöte 15-16 december för att hitta en kompromiss med övriga EU-länder och Ukraina. Enligt brevet eftersträvar regeringen försäkringar om att samarbetsavtalet inte innebär att Ukraina på sikt går med i EU, att ukrainska löntagare får tillång till EU:s arbetsmarknad, militära samarbeten eller finansiellt stöd till Ukraina. Dessutom vill regeringen se att korruptionsbekämpning i landet ska utgöra en central del av avtalet.

”[Regeringen] räknar med att en sådan lösning är realiserbar. Därmed skulle det i regeringen ögon ha gjorts rättvisa till resultatet i folkomröstningen.”, heter det i brevet till parlamentet.

För att kunna driva genom sin plan måste regeringen få stöd av oppositionen. 

EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas sade på måndagen att ordförande Jean-Claude Juncker är redo att bistå Nederländerna i förhandlingarna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret