Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Kristina Winberg (SD) och Anna Maria Corazza Bildt (M). Bilden är ett collage.

Corazza Bildt: SD förnekar fakta om Ungern

STOCKHOLM 11 september 2018

På onsdag röstar EU-parlamentet om huruvida man ska inleda ett varningsförfarande mot Ungern. Samtliga svenska ledamöter utom SD väntas rösta för resolutionen.

I dag tisdag möts EU-parlamentet i Strasbourg för att diskutera ledamoten Judith Sargentinis betänkande om bristerna när det gäller fri- och mänskliga rättigheter i Ungern, som tidigare antagits av ansvarigt parlamentsutskott.  

Samtliga svenska ledamöter utom Sverigedemokraterna väntas rösta för att EU ska inleda ett artikel-7.1-förfarande mot Ungern, vilket innebär att unionen formellt varnar Ungern för landet riskerar att allvarligt åsidosätta EU-ländernas gemensamma värden. En åtgärd som aldrig tidigare använts i EU.

Betänkandet listar övertramp och lagändringar på tolv områden, som sammantaget utgör "ett systemhot” mot EU:s grundläggande värden.

Det handlar bland annat om inskränkningar av föreningsfriheten, yttrandefriheten, asylrätten och strejkrätten. Ett annat stort problem är den utbredda korruptionen beträffande EU-medel, som förvärrats markant sedan Orbáns regering kom till makten.

Likaså märks en tydlig negativ utveckling när det gäller pressfriheten. 2006 låg Ungern på tionde plats på organisationen Reportrar utan gränsers lista över länder i världen med störst pressfrihet, det var fyra placeringar bättre än Sverige. Idag, tolv år senare, ligger Ungern på plats 73 i världen. Se graf.

Sverigedemokraten Kristina Winberg, som sitter i utskottet som antagit resolutionen, röstade tidigare i år mot betänkandet och att EU ska inleda en process mot Ungern.

– Jag tycker inte att det finns tillräckliga bevis för att inleda en artikel-7-process, säger hon.

Finns det uppgifter i rapporten som inte stämmer?

– Jag tycker att det finns saker som man kritiserar Ungern för som Ungern själv har rätt besluta om, säger Kristina Winberg.

Winberg säger också senare att ”man nu ska ge sig på Ungern”, och att orsaken är landets migrationspolitik.

– Det är ju för att Ungern inte vill ha tvångsfördelning av migranter, det är det det handlar om, säger hon.

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt, (M) är kritisk till uttalandet från SD-ledamoten:

– Vi vet att Sverigedemokraterna är superkompisar med extremhögerpopulisterna Orbán, Salvini och Le Pen som vill försvaga EU, säger hon.

Corazza Bildt säger också att det är "allvarligt att ett svenskt riksdagsparti förnekar fakta och vill demonisera och splittra Europa”.

Parlamentet har bjudit in Ungerns premiärminister Viktor Orbán till debatten om Ungern på tisdagen. Corazza Bildt ska tala strax efter Orbán.

– Jag kommer att säga att det är väldigt viktigt att vi tar en öppen och frank debatt om EU:s demokrati- och fri- och mänskliga rättigheter. Och att det är viktigt att vi begär en utvärdering om ett medlemsland bryter eller inte bryter mot EU:s rättsstatsprinciper och demokratiska värden, det är inget konstigt.

– Om vi inte vågar stå upp mot våra värderingar, då sjunker vi ned bland populisterna, i träsket.

Spännande omröstning

Moderaterna och KD tillhör den stora partigruppen EPP, vars ordförande tysken Manfred Weber (CSU) kandiderar till posten som EU-kommissionens nya ordförande. I samma partigrupp är även Orbáns parti medlem och EPP-ledamöterna var splittrade i utskottsomröstningen varför många nu är spända på hur Weber kommer att rösta på onsdag när hela parlamentet ska ta ställning.

Sara Svensson är statsvetare och forskare vid det Centraleuropeiska universitetet i Budapest, som fått sin verksamhet inskränkt av nya lagar. Den 29 augusti meddelade lärosätets ledning att man stänger programmet för högre utbildning av flyktingar sedan regimen infört en speciell skatt för organisationer som hjälper asylsökande eller offentligt propagerar för invandring.

– Det har pågått parallella processer under åtta år. Å ena sidan har regeringen ökat sin auktoritära styrning av landet men å andra sidan har man anpassat sig när EU ställt hårda krav. Men det är inte alltid som man har rättat sig fullt ut, säger Sara Svensson. Att Ungern gång på gång har backat, helt eller delvis, när de fått kritik från EU eller andra internationella organisationer framgår med stor tydlighet i utskottets rapport.

Hon berättar att betänkandet har kritiserats hårt i ungersk media, och att parlamentarikern Judith Sargentini, som lett arbetet med betänkandet, i media kallats en agent som jobbar ”på uppdrag av Ungerns fiender”.

Svensson menar också att universitetet, som grundades av finansmannen George Soros på 90-talet och har cirka 1 500 studenter, blivit en bricka i ett politiskt spel mellan liberala och högernationalistiska krafter.

– Det råder sedan i somras osäkerhet kring undervisning och forskningsverksamhet. En kollega som forskar kring flyktingrutten över Balkan har exempelvis fått sitt projekt temporärt suspenderat av universitetet på grund av landets nya lagar, säger hon.

Ledamoten Malin Björk (V) röstade för betänkandet i parlamentsutskottet tidigare i år och kommer att rösta ja till förslaget imorgon.

– Detta är parlaments sista chans att ge någon form av substantiell signal mot den utvecklingen som vi ser i Ungern innan EU-valet i maj nästa år, säger hon.   

Made with Flourish

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret