Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentarikerna Bodil Valero (MP) och Malin Björk (V). Arkivbild.

V och MP bråkar om EU-avtal med Albanien

STOCKHOLM 16 januari 2019

Vänsterpartiets Malin Björk och Miljöpartiets Bodil Valero är oense om huruvida personal från EU:s gränsbyrå Frontex ska kunna gå in i Albanien för att stoppa migranter från att ta sig in i EU.  

EU-parlamentet gav på tisdagen i en resolution grönt ljus för ministerrådets förslag till ett ingå ett så kallat statusavtal med Albanien. Föredragande för ärendet i parlamentet har varit den svenska EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP).

Avtalet med Albanien ger EU:s gränsbyrå Frontex nya befogenheter att agera inne i landet Albanien. Det kan handla om att bistå landet med gränskontroller, återvändande, identifiering eller motverka olaglig invandring.

V förvånat över MP

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk röstade nej till att parlamentets skulle godkänna statusavtalet och uppger att hon är ”förvånad” över att miljöpartisten Bodil Valet lagt fram förslaget:

– Jag tycker att det är märkligt att Valero sätter sitt namn på ett förslag som ger EU:s gränspolis rätt att verka utanför EU, allt i jakten på att hindra fler människor från att komma till EU. Det är inget Vänsterpartiet kan stödja, säger hon.

Valero förklarar sitt partis ställningstagande så här:

– Vi gröna har hela tiden motsatt oss den europeiska gränsbevakningen. Men när den nu ändå finns och dessutom får behörighet att verka på andra staters territorium anser vi att det är viktigt att den sker på ett reglerat sätt, att ansvarsförhållanden är klargjorda och att grundläggande rättigheter respekteras samt att parlamentet får inflytande och insyn, säger hon.

Till skillnad från informella migrationsöverenskommelser som EU har med länder utanför unionen, som med Turkiet, ska statusavtalen formalisera samarbeten kring gränsövervakning och skapa insyn kring hur Frontex personal arbetar.

EU har förhandlat fram liknande avtal med andra länder på Västra Balkan, men detta är det första som Europaparlamentet fått tycka till om.

– Det här är det första i raden av överenskommelser av detta slag och vi ville sätta ribban högre som utgångspunkt även i kommande överenskommelser, säger Bodil Valero till Europaportalen.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret