Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Anni Saga Hirvelä jobbar som sakkunnig för en österrikisk parlamentariker och är drivande bakom MeTooEP som bekämpar trakasserier inom EU-parlamentet.

Kampanj ska minska trakasserier i EU-parlamentet

BRYSSEL 7 februari 2019 | Nya vittnesmål har samlats in

Anställda inom Europaparlamentet lanserar nu en kampanj för att få parlamentariker och kandidater till EU-valet i maj att skriva på en avsiktsförklaring om att aktivt arbeta mot sexuella trakasserier. Såväl personal som parlamentariker vittnar om att de har drabbats.

– Jag var praktikant typiskt nog och då var det en person i en högre position som utsatte mig för sexuella trakasserier. Det är hemskt att säga men jag tänkte att 'om jag säger någonting blir jag den här besvärliga'.

Det berättar finlandsvenska Anni Saga Hirvelä, en av de drivande bakom MeTooEP, som i dag arbetar som sakkunnig hos en österrikisk parlamentariker.

Och hon är inte ensam om sin erfarenhet. MeTooEP, som består av kvinnor anställda på parlamentet, har sedan oktober förra året samlat in vittnesmål som publicerats anonymt på nätet. Berättelserna där vittnar om trakasserier i olika former som i första hand kvinnor – men också ett fåtal män – utsatts för, främst av parlamentariker men även av andra inom parlamentet.

En hierarkisk arbetsplats

Anni Hirvelä tror att en anledning till att trakasserier äger rum på Europaparlamentet är de många osäkra anställningarna där. Många är praktikanter och det är en väldigt hierarkisk arbetsplats, anser hon.

– Jag skulle säga att det är skillnaden i maktpositioner som är det största problemet.

Kampanjen som MeTooEP nu lanserar går ut på att få både nuvarande parlamentariker och de som kandiderar till EU-valet i maj att skriva på en avsiktsförklaring om att på en rad punkter arbeta mot sexuella trakasserier.

Bland annat handlar det om att de ska åta sig att kämpa för att skapa en oberoende och lättillgänglig instans som hanterar trakasserier inom Europaparlamentet. I dagsläget finns det två olika instanser som man kan vända sig till om man utsatts för trakasserier, beroende på vilken position man har. Men i den som sakkunniga och assistenter ska vända sig till, sitter parlamentsledamöter.

– Jag skulle inte vilja gå till en kommitté där min chefs vänner kan sitta och ska värdera dig. Så ska det ju inte vara, säger Anni Hirvelä.

Svenska parlamentariker villiga att skriva på

Den svenska parlamentarikern Bodil Valero (MP) var en av svenskarna som deltog i lanseringen av MeTooEP:s kampanj på onsdagen.

– Det är självklart att jag kommer att skriva under. Det gör ju att man åtminstone måste reflektera och det är många som behöver reflektera i det här huset. När man läser allt det här så inser en del kanske att de har en del att göra.

Även Soraya Post (Fi) var med vid lanseringen och ivrig att skriva under.

– Ja, självklart så skriver jag under det här. Ju fler ledamöter som kandiderar som skriver på det här så blir det synligare. Då är det inte så lätt att komma undan utan då får man stå för det här.

Flera av de svenska parlamentarikerna lyfter särskilt fram ett av de löften som MeTooEP vill att ledamöterna ska förbinda sig till – att utbildningen i hur man hanterar trakasserier, som i dag är frivillig för parlamentariker att gå, ska bli obligatorisk.

– Vi är lagstiftare. Om inte vi kan föregå som exempel och visa att om man har det här förtroendet ska man delta i ett utbildningstillfälle som förebygger sexuella trakasserier så betyder det väldigt mycket för resten av samhället också, säger Malin Björk (V).

Strid om obligatorisk utbildning för parlamentariker

Kravet på en obligatorisk utbildning har röstats igenom i parlamentet vid två tillfällen men inte varit bindande. Flera av deltagarna var vid onsdagens lansering kritiska till att parlamentets presidium inte sett till att genomföra det. Den finska parlamentarikern Heidi Hautala (De gröna) som sitter i presidiet menar också att det är presidiet som förhindrat att det blivit av.

– Jag tycker det är problematiskt eftersom presidiet inte står över parlamentet.

Hur kommer det sig då att presidiet motverkat detta?

– Det finns ett psykologiskt motstånd mot idén att parlamentsledamöter ska behöva en utbildning. Många i presidiet tror att de är perfekta. Så vi för denna debatt och den kommer att fortsätta.

Den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark röstade nej till  utbildningen och sa i samband med det till Europaportalen att den inte ska behövas.

– Om det är någon som behöver en sådan kurs så ska man inte bli vald till Europaparlamentet, eller till någon annan församling för den delen.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret