Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde.

ECB-miljarder ska mildra coronachocken

BRYSSEL 12 mars 2020 | Sänker inte räntor

Europeiska centralbanken lovar stödköpa obligationer för 120 miljarder euro och erbjuda banker fler billiga lån i ett försök att minska de ekonomiska effekterna av coronavirusets framfart. Samtidigt uppmanas euroländernas regeringar rycka in med stimulanspaket.

– Spridningen av coronaviruset har varit en omfattande chock för tillväxtutsikten i världen och i euroområdet. Det kommer att få en betydande inverkan på ekonomisk verksamhet, sade ECB-chefen Christine Lagarde Lagarde under en presskonferens på torsdagen där hon målade en dyster bild av prognosen för ekonomin i euroländerna. 

Hon annonserade nya storskaliga stödköp av obligationer i euroländerna med fokus på den privata sektorn till ett värde av 120 miljarder euro fram till årsskiftet.

För att minska risken för likviditetsbrist hos små och medelstora företag som drabbas av viruset och de åtgärder som vidtagits för att stoppa det ska ECB även utfärda nya billiga lån till banker. Dessa ska på så sätt uppmuntras att låna ut pengar till behövande företag.

– Dessa åtgärder ska stödja likviditet och finansieringsvillkor för hushåll, företag och banker, sade Lagarde som även uppmanade euroländernas regeringar att göra vad de kan för att minska de negativa effekterna av viruset på ekonomin.

– En ambitiös och samordnad finanspolitisk respons krävs för att stödja företag och löntagare i riskzonen, sade ECB-chefen.

Styrräntan ligger kvar dock på 0 procent och depositräntan på -0,5 procent.

De brittiska och amerikanska centralbankerna annonserade nyligen räntesänkningar och andra åtgärder för att stimulera ekonomin.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret