Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Utstationeringsdirektivet är EU:s regelverk för villkoren för tillfällig arbetskraft i andra medlemsländer. Arkivbild.

Polsk-ungerska krav på att skrota EU-arbetsrätt avvisas

BRYSSEL 8 december 2020

EU-domstolen ogillar Ungerns och Polens krav på att ogiltigförklara ett direktiv om att stärka utstationerade arbetstagares rättigheter. – En välkommen dom, säger EU-parlamentariker Johan Danielsson (S).

2018 enades EU-parlamentet och medlemsländerna om nya regler för löntagare som arbetar tillfälligt i andra medlemsländer, så kallad utstationerad arbetskraft.

Frågan delade EU-länderna och Polen och Ungern tog frågan till EU-domstolen. De två länderna ansåg att de nya reglerna var protektionistiska gentemot löntagare från fattigare medlemsländer och att direktivet därför borde skrotas.

I dag tisdag föll domen. 

”Domstolen ogillar Ungerns och Polens talan om ogiltigförklaring av direktivet om förstärkning av utstationerade arbetstagares rättigheter”, heter det på EU-domstolens hemsida.

Domen välkomnades av Europaparlamentariker Johan Danielsson (S).

– Beslutet från EU-domstolen i dag var välkommet och väntat. Om EU-samarbetet ska överleva krävs det att vi stoppar den osunda konkurrensen på EU:s inre marknad. Att konkurrera nedåt med usla löner och villkor är inte hållbart. Det måste även Polen och Ungerns regeringar förstå, säger Johan Danielsson i ett uttalande. 

 

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret