Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i samtal med statsminister Stefan Löfven under ett tidigare EU-toppmöte. Arkivbild.

Löfven inför EU-toppmöte: Allvarligt läge i Polen

BRYSSEL 21 oktober 2021

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska diskutera den demokratiska utvecklingen i Polen på EU-toppmötet. – Vi har ett allvarligt läge, säger statsminister Stefan Löfven som anser att kommissionen har ansvaret för att lösa frågan.

Trots att mötesordförande Charles Michel helst kanske hade undvikit en diskussion på veckans EU-toppmöte väntas flera medlemsländers stats- och regeringschefer ta upp den kontroversiella polska domen som kom för två veckor sedan. Landets författningsdomstolen, som i praktiken kontrolleras av regeringstrogna domare, kom fram till att landet inte behöver följa EU-rätten på vissa områden som hur domstolsväsendet ska se ut. Detta menar de flesta bedömare är helt emot EU:s rättsordning där EU-rätten trumfar nationell rätt vid eventuella tvister.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S), som gör sitt 66e och troligtvis sista EU-toppmöte, är positiv till att frågan tas upp på toppmötet.

– Vi har ett allvarligt läge. Ytterst handlar detta om rättssystemets oberoende. Det här är inte acceptabelt, sade Stefan Löfven under en pressträff inför toppmötet i Bryssel.

Närmast är det upp till kommissionen att ta nästa steg, menade Löfven.

– Det är kommissionens ansvar att se till att fördraget efterlevs.

Tidigare i veckan pekade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ut tre olika möjligheter för att komma till rätta med utvecklingen i Polen: inleda ett överträdelseförfarande, använda EU:s nya villkorsmekanism för att dra in EU-stöd till landet och slutligen att åter utlösa artikel 7 i EU-fördraget.

Statsminister Löfven ville dock inte säga vilket av dessa verktyg som kommissionen bör använda. Han ser diskussionen på EU-toppmötet som en möjlighet dels att stå upp för EU:s värderingar, dels för att försöka bygga broar med Polen.

– Just nu är [EU-toppmötets] roll att diskutera och klargöra, gärna en diskussion om hur vi kommer tillbaka till en normal situation igen, sade Löfven.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret