Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Valobservatörer från OSSE utanför en vallokal i ungerska Budapest på söndagen.

OSSE om ungerska valet: Gränsen mellan stat och parti utsuddad

BRYSSEL 5 april 2022

Valobservatörerna i OSSE slår fast att söndagens val i Ungern följde regelboken men att upptakten till det kantats av en rad problem som utsuddade gränser mellan stat och parti, snedvriden mediarapportering och bristande öppenhet i finansiering av kampanjkassor.

Till söndagens parlamentsval och folkomröstning i Ungern skickade Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, en fullskalig valobservation till landet – den första gången det skett i ett EU-land. Bakgrunden är den negativa demokratiska utvecklingen i Ungern under det senaste årtiondet.

I en preliminär rapport slår OSSE-delegationen fast att ”parlamentsvalet och folkomröstningen var väladministrerade och professionellt ledda men behäftade med brist på lika villkor”.

Själva röstandet gick enligt valobservatörerna på de allra flesta håll korrekt till och yttrande- och organisationsfriheten respekterades. Men.

Betydande brister inför valdagen

OSSE:s observatörer har följt hela kampanjen sedan den formellt inleddes den 12 februari.

– Många brister blev tydliga redan under tiden före omröstningen, från partiska medier till den genomgående kopplingen mellan stat och parti, sade Jillian Stirk vid OSSE-institutionen ODIHR som arbetar med val, mänskliga rättigheter, rättsstatlighet och antidiskriminering.

OSSE pekar på att regeringskoalitionen bestående av nationalkonservativa Fidesz och KDNP i många fall utnyttjat sin regeringsställning för att föra ut sitt budskap och att gränsen mellan ”stat och parti suddats ut”. Regeringspartierna ska bland annat ha skickat ut information i statens namn med kritik mot oppositionen och ha delat ut datorer från ett statligt program till skolor som ett kampanjverktyg.

Snedvriden media

Fidesz/KDNP har enligt OSSE inte bara fått mer medialt utrymme, de har även i högre grad porträtterats positivt samtidigt som det målats en mer negativ bild av oppositionen. Inte heller hölls någon debatt mellan huvudkandidaterna.

– För att väljarna ska kunna göra ett välgrundat val är det grundläggande att kandidaterna har lika tillgång till media och driver informativa kampanjer i stället för att fokusera på polariserande budskap och personliga attacker, vilket tyvärr har observerats här, sade Kari Henriksen, en ledande valobservatör vid OSSE.

Sedan tidigare har regeringen kanaliserat statliga reklampengar till medier som stödjer den och satt flera medieföretag under en regeringskontrollerad myndighet.

Bristande öppenhet i finansieringen

OSSE riktar även kritik mot hur finansieringen av valkampanjerna sett ut med bristande krav på öppenhet kring var donationer kommer i från. Även om de finns regler för hur mycket partierna får spendera i parlamentsvalet går har de kunna rundat de reglerna genom gå via tredje part.

Det ska enligt uppgifter till OSSE även ha skett att folk på landsbygden hindrades från att delta i oppositionens evenemang och att statliga arbetslöshetsprogram ska ha använts för att få personer som drar nytta av dem att rösta för regeringskoalitionen.

Otillräckligt regelverk för folkomröstning

Samtidigt som parlamentsvalet hölls en folkomröstning om en kontroversiell lag som förbjuder information till unga om könsbyten och homosexualitet. Den kritiseras för otydliga alternativ och att ha hamnat i skymundan.

”Den rättsliga ramen för folkomröstningar är i stort sett otillräcklig för att genomföra en demokratisk folkomröstning och ger inte lika villkor för folkomröstningskampanjer”, heter det.

OSSE menar även att det är ”i strid med internationell god praxis” att hålla en folkomröstning om en lag som redan trätt i kraft.

Svenska observatörer på plats

Riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) var en av sju svenska parlamentariker som deltog i OSSE:s valobservation. Hon delar bilden av att själva valdagen gick korrekt till.

– Som observatör så är ju det jag kunnat ta del av bara en liten del i en större helhet. På de platser jag besökte gick själva valet och röstningen korrekt till, säger Ödebrink i ett uttalande till Europaportalen.

Dock anser hon inte att valet på det stora hela gick rättvist till.

– Den styrande regimen dominerar och kontrollerar publicera service och annan media vilket inneburit att oppositionen inte haft samma möjligheter att synas och få ut sitt budskap. De rekommendationer som OSSE lämnat från tidigare val har inte omhändertagits. Enligt de civilsamhällesorganisationer vi träffat berättat om att människor har utsatts för påtryckningar att rösta på den styrande koalitionen”, säger Ödebrink.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder var också på plats och fick intrycket av allt ”sköttes enligt reglerna och allt gick rätt till”.

– På det stora hela anser jag att valet gick rättvist till utifrån de observationer jag gjorde under valdagen, säger Söder i ett uttalande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret