Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Bland annat cancerframkallande ämnen väntas ingå i utfasningen. Arkivbild.

Tusentals kemikalier ska förbjudas enligt EU-plan

BRYSSEL 26 april 2022

EU-kommissionen vill fasa ut potentiellt farliga ämnen från unionens inre marknad. Planen välkomnas av miljöorganisationer men stöter på patrull hos industrin.

EU-kommissionen presenterade i går måndag en färdplan för hur man ska införa begränsningar för användandet av en rad farliga ämnen som misstänks orsaka cancer, leda till hormonstörningar, skador på reproduktionen och orsaka andra sjukdomar. Planen är en del av EU:s Gröna giv men utfasningen ska ge genom EU:s existerande kemikalielagstiftning Reach.

–  Syftet med Reach-begränsningarna är att minska människors och miljöns exponering för några av de mest skadliga kemikalierna.  De omfattar ett brett spektrum av användningsområden – industriellt, yrkesmässigt och i konsumentprodukter, sade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius i ett uttalande.

Beskedet välkomnas av lobbyistorganisationen Europeiska miljöbyrån som uppskattar att färdplanen kommer att leda till att 5 000 till 7 000 olika ämnen kommer att förbjudas till 2030.

”Om åtgärden genomförs kommer den att bli det största lagstadgade avlägsnandet av godkända kemikalier någonsin och omfattar kemikalier som miljö-, konsument- och hälsogrupper har kämpat mot i årtionden”, skriver organisationen i ett uttalande.

Tatiana Santos vid Europeiska miljöbyrån menar att EU varit för långsam i arbetet att få bort potentiellt farliga substanser och främjat industrin framför folkhälsa och miljö.

– Denna "stora avgiftning" lovar att förbättra säkerheten hos nästan alla tillverkade produkter och snabbt sänka kemikaliehalt i våra skolor, hem och arbetsplatser, sade Santos.

Kemikalieindustrilobbyistorganisationen Cefic gör en högre uppskattning om hur många ämnen som kommer omfattas av utfasningen och räknar med att det komma att röra sig över 12 000 olika ämnen. Dessa ämnen omfattar upp till 43 procent av industrins totala omsättning.

Cefic varnar i ett pressmeddelande för att utfasningen kan få en ”betydande konsekvenser” för industrin som är den fjärde största i EU, enligt FT.

”Sådana restriktioner kan få betydande konsekvenser för industrin och värdekedjorna, och följaktligen för produkter som tillverkas och används i Europa”, heter det i uttalandet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret