Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
I torsdagens omröstning godkände underhuset det polska parlamentet president Andrzej Dudas lagförslag om att ersätta den olagliga disciplinnämnden med ett nytt organ. Nu går frågan till överhuset för slutligt beslut. Arkivbild.

Viktigast i veckan: Ny rysk offensiv – Polen på väg att backa i rättsstatsfråga

STOCKHOLM 28 maj 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Medieuppgifter tyder på att Ryssland gått till en ny militär offensiv i östra Ukraina och att de närmaste dagarna kommer avgöra utgången. På måndag håller EU som tidigare planerat ett extra toppmöte för att diskutera det aktuella läget med förhoppningar om ett oljeembargo mot Ryssland. Vid ett videoframträdande inför Världsekonomiskt forum i Davos på måndagen vädjade Ukrainas president Zelenskyj till omvärlden att stoppa all handel med Ryssland

Spannmål väntar fortfarande på att exporteras från Ukraina  – om säden inte når fram hotar svält i världens fattiga länder.

Till sist noteras

… att Polen inledde på torsdagen en process i parlamentet för att anpassas sig efter EU-domen förra året som förbjöd regeringens disciplinnämnd för landets högsta domare eftersom nämnden hotade rättssäkerheten 

… att en beräkningen från Eurostat visar att Sverige i framtiden kommer att få den största befolkningsökningen av alla medlemsländer – plus 30 procent.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret