Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-länderna är överens om att gå vidare med EU-kommissionens förslag på åtgärder för att få ner de höga energipriserna. Det stod klart efter att EU:s energiministrar träffats på fredagen. Det tjeckiska ordförandeskapet hoppas på ett skarpt beslut innan månadens slut.

Viktigast i veckan: Ukraina rapporterar framgångar – EU lovar pressa ner elpriset

STOCKHOLM 10 september 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det fortsätter att komma uppgifter om framgångar för den ukrainska motoffensiven. Från Ukrainas huvudstad meddelar landets president Volodymyr Zelenskyj att de ukrainska styrkorna återtagit 1 000 kvadratkilometer territorium sedan 1 september, andra källor talar om 400 kvadratkilometer.  

Anklagelserna om att Ryssland tvångsdeporterar ukrainska barn för “adoption” i Ryssland är trovärdiga. Det uppgav FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Veckans stora EU-fråga var  hur man tillsammans ska få ner de höga elpriserna. Det tjeckiska ordförandeskapet hoppas på ett skarpt EU-beslut innan månadens slut.

I veckan publicerade Europaportalen tre stora och unika undersökningar om svensk EU-politik de senaste fyra åren. En visade regeringsledamöternas närvarograd på viktiga EU-möten, den andra riksdagspartierna minskade protester i olika EU-frågor och den tredje vilka EU-frågor som oppositionen valde att strida om och de elva gånger de fick regeringens förslag på fall

 

    Till sist noteras

    … att sommarens skogs- och markbränder i EU och Storbritannien har generat 6,4 ton koldioxid till atmosfären vilket motsvarar 13 procent av Sveriges totala utsläpp 2021.

… att en båt med 60 migranter drivit läckande på Medelhavet utan vatten och mat i sju dagar och tre barn uppges ha dött ombord.  Enligt uppgift, vid publiceringstillfället, var båten nära Malta utan myndigheterna där hjälpt de nödställda.

… att närmare 70 000 människor samlades i Prag för att protestera mot landets hjälp till Ukraina, EU:s klimatpolitik och Nato.  

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret