Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen vid sitt årliga tal om tillståndet i unionen i EU-parlamentet i Strasbourg.

von der Leyens linjetal: Mycket står på spel

BRYSSEL 14 september 2022

De kommande månaderna kommer inte bli lätta sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga linjetal om tillståndet i unionen. Hon lovade EU:s orubbliga stöd till Ukraina, ett vinsttak för energibolag som kan omfördela 1,5 miljarder kronor till utsatta och vill att unionens fördrag ska öppnas för att kunna ta emot fler medlemsländer.

– Detta är inte bara ett krig som Ryssland inlett mot Ukraina. Det är ett krig mot vår energi, ett krig mot vår ekonomi, ett krig mot våra värderingar och ett krig mot vår framtid, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga linjetal om tillståndet i unionen i EU-parlamentet i franska Strasbourg på onsdagen.

Det centrala temat i talet var det ryska anfallskriget och dess konsekvenser för Europa. Ursula von der Leyen prisade ukrainarna och presidentfrun Olena Zelenska, som var på plats i Europaparlamentet, för deras mod och lovade att EU:s solidaritet med Ukraina är och förblir ”orubbligt”.

– Månaderna framför oss kommer inte att bli lätta. Mycket står på spel. Inte bara för Ukraina utan för hela Europa och resten av världen.

Hon redogjorde för hur EU:s sanktioner, de ”tuffaste världen någonsin sett” enligt kommissionsordföranden, åsamkat stor skada på den ryska ekonomin.

– Den ryska militären tar chip från diskmaskiner och kylskåp för att laga sin utrustning eftersom de fått slut på halvledare. Rysslands industri ligger i spillror. Närmare tusen internationella företag har lämnat landet. Detta är priset för det band av förödelse och död som Putin lämnat efter sig, sade Ursula von der Leyen som tillade att sanktionerna är ”här för att stanna”.

Till Ukraina lovade hon ett stöd på 100 miljoner euro för att återuppbygga skolor och att landet ska få ”sömlös” tillgång till EU:s gemensamma marknad. 

Vinsttak kan ge 1,5 biljon kronor

Inför att EU-länderna i slutet av september ska enas om tillfälliga åtgärder för att få ned energipriserna skissade von der Leyen upp innehållet i kommissionens förslag som lanseras senare under onsdagen. Ett av förslagen är att införa ett tak för hur mycket energiföretag får tjäna på att gasen i dag är tio gånger dyrare än innan coronapandemin. 

– Vårt förslag kommer generera mer än 140 miljarder euro till medlemsländerna för att lindra smällen, sade von der Leyen.

På sikt vill hon även gör en ”djupgående och omfattande” reform av EU:s elmarknad, där gaspriset inte längre ska styra andra energipriser och där fördelarna med förnybara energikällor ska göras mer framträdande. Ett paradigmskifte, enligt kommissionsordföranden.

Dags att öppna EU-fördraget

EU-parlamentet har krävt ett så kallat europeiskt konvent med förhandlingar om att ändra i EU-fördraget. I många medlemsländer möts ett sådant krav med begränsad entusiasm, men kommissionsordföranden går här på parlamentets linje.

– Jag anser att tiden är mogen för ett europeiskt konvent. Vi måste förbättra våra arbets- och beslutsprocesser, sade von der Leyen som även anser att detta vore nödvändigt för att ta emot ytterligare medlemsländer som Ukraina och länderna på västra Balkan.

Frågan om ett konvent kan komma att tas upp av medlemsländernas stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet i december. Att ändra i EU-fördraget kräver alla medlemsländers godkännande.

Nya statsskuldsregler 

EU:s regler för hur mycket medlemsländerna får låna och i vilken takt de måste betala tillbaka lånen har i flera år kritiserats och debatterats. Länder som Sverige och Tyskland vill hålla kvar dagens regelverk medan andra länder som Frankrike och Spanien argumenterar för att de måste göras om, inte minst för att kunna låna till de investeringar som behövs för att klara klimatomställningen.

I nästa månad sjösätter kommissionen skarpa förslag på området. Ursula von der Leyen förespråkar att reglerna om statsskuldernas storlek ska göra mer flexibla när det gäller återbetalning av lån men att möjligheterna att utkräva ansvar av medlemsländerna att göra det man åtagit sig att göra stärks.

– Reglerna bör bli enklare att följa för att öppna möjligheten för strategiska investeringar och ge finansmarknaderna det förtroende de behöver.

Mer stöd till små och medelstora företag

– Vi måste ta bort de hinder som alltjämt håller tillbaka våra mindre företag. De är ryggraden i Europas lång historia av industriella förmåga, sade von der Leyen.

För att göra det föreslår hon ett stödpaket till små och medelstora företag med bland annat förenklade skatteregler.

I många sektorer som åkerinäringen, hotell och restaurang, sjukvård och IT saknas i dag arbetskraft. I nära samarbete med företag vill von der Leyen låta investera mer i ut- och vidareutbildning.

Skydda demokratin

Diktaturer som Ryssland och Kina har de senaste åren ökat sina försök att stärka sitt inflytande i EU-länder. Ursula von der Leyen föreslår därför ett demokratiförsvarspaket som ska ”föra ut förtäckt utländskt inflytande och skum finansiering i ljuset”.

– Vi får inte tillåta någon envåldshärskares trojanska häst attackera våra demokratier inifrån, sade von der Leyen utan att gå in på några detaljer i förslaget.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret