Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysken Manfred Weber leder den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP i EU-parlamentet. Arkivbild.

Debatt: Debatt: Vi fortsätter att söka rättvisa för Daphne

Manfred Weber (EPP) 17 oktober 2022

Nu har det gått fem år sedan journalisten Daphne Caruana Galizia mördades på Malta. Tystnaden kring det politiska ansvaret är öronbedövande, fortfarande finns för många obesvarade frågor. Vad säger socialdemokraterna i Europaparlamentet om de maltesiska socialdemokraternas ansvar för dådet? Det skriver den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppens ordförande Manfred Weber.

Det var en annars ganska vanlig eftermiddag på Malta för fem år sedan. En av dessa vackra, ljumma dagar, typiska för sensommaren, präglade av sol, omgiven av den blå himlens poetiska skönhet.  

Hon postade ett blogginlägg från sitt vardagsrum, sträckte sig efter sina nycklar, gick hemifrån, klev in i sin bil, körde några meter och så hände det.

Explosionen gav eko över ön och bortom vår vildaste fantasi. Journalisten Daphne Caruana Galizia mördades men hennes legend lever vidare.

Det må ha varit hennes sista blogginlägg, men det var verkligen inte hennes sista ord. En maltesisk socialdemokratisk premiärminister har varit tvungen att avgå sedan dess på grund av henne och det gjorde två av hans ministrar också. Och ändå kvarstår sedan den ödesdigra dagen ett gapande sår i det kollektiva maltesiska undermedvetna.

Under socialdemokratiskt styre har Malta blivit ett strukturellt rättsstatsproblem för Europa.

Fördröjd rättvisa är nekad rättvisa

Hennes familj och vänner, Malta och Europa har väntat i fem långa år på svar.

Fem år senare är vi fortfarande inte klokare i utredningen av maltesiska politikers inblandning i mordet. Vi vet inte om den maltesiska polisen beslagtog mobiltelefonen och datorn till den maltesiske polischef som påstås ha vidarebefordrat information om mordet till den påstådda mördaren.

Trots den politiska täckmantel som socialdemokraterna i Europaparlamentet har gett den maltesiska regeringen finns det fortfarande för många obesvarade frågor. Tystnaden är öronbedövande. Sanning och rättvisa på Malta förhindras fortfarande på ett systematiskt och kvävande sätt.

Under årens lopp hade Daphne Caruana Galizia lagt fram ett berg av bevis på korruption kring den tidigare maltesiske socialdemokratiske premiärministern Joseph Muscat, hans stabschef Keith Schembri och hans minister Konrad Mizzi. Och ändå tycks de fortfarande fortsätta som om ingenting hade hänt. Varför har det inte funnits ett enda åtal?

Hon talade sanning till makten. Hon var orädd och i dag vet vi att hon mördades för sin grävande journalistisk om den maltesiska regeringens korruption.

När kommer Malta att befria sig från straffrihet?

För mer än ett år sedan fann en oberoende utredning på Malta att staten Malta är ansvarig för mordet på denna journalist. En stat som befinns ansvarig för ett mord på en oberoende journalist bryter per definition allvarligt mot rättsstatsprincipen, vilket är en av de värderingar som finns inskrivna i artikel 2 i EU:s fördrag.

Långt ifrån att ta något ansvar har den maltesiska staten inte vidtagit några som helst meningsfulla åtgärder för att genomföra de många rekommendationer som härrör från undersökningen. Hur kan vi titta åt andra hållet? Är Malta inte också ett EU-land?

Och hur är det med socialdemokraterna i Europaparlamentet? Har de ingen roll att spela? Är de bekväma med att ha det maltesiska socialdemokratiska partiet mitt ibland dem? Förra gången deras ledare Iratxe Gárcia Pérez reste till Malta undvek hon att nämna Daphne Caruana Galizia när hon stod bredvid premiärminister Robert Abela. Hur är det med den socialdemokratiske EU-kommissionären Frans Timmermans? När pratade han om detta senast?

EPP-gruppen fortsätter att söka rättvisa för Daphne och att få ett slut på straffriheten i Malta en gång för alla.

Det är därför vi kommer att fortsätta att ta upp denna fråga på Europaparlamentets dagordning precis som vi kommer att göra denna vecka i Strasbourg, så länge vi behöver, för att skipa rättvisa för Daphne.

 

Manfred Weber 

EPP-gruppens ordförande 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret