Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Två EU-politiker avgår efter mutanklagelser

21 mars 2011 | Erbjöds upp till 1 miljon

Brittiska reportrar fick EU-parlamentariker på fall när de utgav sig för att vara lobbyister, och erbjöd stora summor pengar för att påverka lagstiftningsprocessen åt de klienter de sade sig arbeta för. Nu inleder EU-parlamentet en utredning av anklagelserna.

Europaparlamentarikerna som hamnat i blåsväder är rumänske Adrian Severin, före detta vice premiärminister och utrikesminister, slovenske Zoran Thaler, tidigare utrikesminister, och österrikiske Ernst Strasser som varit inrikesminister. Strasser tillhör EPP-gruppen för konservativa och kristdemokrater i EU-parlamentet, medan både Severin och Thaler är från den socialdemokratiska partigruppen.

På The Sunday Times egna filmer, som ligger ute på Youtube, syns de tre politikerna diskutera pengar och hur de bar sig åt för att påverka olika lagärenden. Den slovenske ledamoten Zoran Thaler diskuterar en summa på nära en miljon kronor med reportrarna, framför dold kamera. Ernst Strasser verkar på filmen veta hur liknande uppdrag går till.

– Och om det är ändringar i förslagen som behöver göras, då kan du ordna det? frågar en av reportrarna på filmen.

– Självklart. När förslaget till exempel kommer till parlamentet kan vi försöka påverka personer i utskottet, så att de får rätt information för att vi ska få dem i den riktning vi behöver för att ändra en del kritiskt innehåll, säger Ernst Strasser.

Enligt medieuppgifter ska de undersökande reportrarna på The Sunday Times ha kontaktat totalt ett 60-tal parlamentariker, varav 14 ska ha gått med på att träffa de falska lobbyisterna. Financial Times skriver att två av ändringsförslagen som kom till på grund av journalisternas fejkade uppdrag till slut hamnade i officiella parlamentsdokument.

Efter att uppgifterna blev kända igår har Strasser redan hunnit avgå, även om han nekar till anklagelserna. Under eftermiddagen meddelades att även Zoran Thaler lämnar sitt uppdrag som EU-parlamentariker. Men enligt en av hans anställda står han fortfarande fast vid de uppgifter han gav i ett pressmeddelande igår. Där säger Thaler att han från början visste att det var fråga om falska lobbyister, och att han ville ta reda på vilka de var. Han säger också att han aldrig skrev under något kontrakt och att han inte tagit emot några pengar.

Europaportalen har inte lyckats nå Adrian Severin för en kommentar, men enligt flera medier ska han ha sagt att det han gjort inte var något som var ”olagligt eller emot något normalt beteende här”.

Från Socialdemokraternas grupp sade man tidigare i dag att Severin och Thaler kallats till ett möte med gruppens ledare Martin Schulz, men Thaler hann avgå innan han träffat gruppen. Severin uppges vara i Rumänien. I ett uttalande kallade Schulz anklagelserna mot sina gruppkamrater ”extremt allvarliga”, och sade att man kommer vidta nödvändiga åtgärder om anklagelserna visar sig stämma.

Europaparlamentet har tillsatt en egen utredning som en talesperson uppger kommer få tillgång till The Sunday Times material för att själva granska det. Om utredarna finner att anklagelserna stämmer, kan de lämna det vidare till EU:s byrå för bedrägeribekämpning, OLAF, som i sin tur kan starta en rättslig process. Avsatta kan parlamentarikerna inte bli av någon institution i Bryssel, utan bara i hemländerna.

– Offren i det här är institutionerna och hårt arbetande människor där, eftersom historier som den här tenderar att öka folks misstro mot EU, säger Tony Robinson, presschef för Socialdemokratiska partigruppen.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret