Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck och Frankrikes ekonomi-, finans- och industriminister Bruno Le Maire.

Efter tysk-franska USA-mötet – ”betydande framsteg”

BRYSSEL 8 februari 2023

Tyskland och Frankrike säger sig ha fått försäkringar försäkringar från USA om större öppenhet i landets mångmiljardsatsningar på grön teknik som EU befarar kan utkonkurrera europeiska företag. – Min förståelse och tolkning av samtalen är att det finns stor vilja att finna samarbetsformer, sade den tyske ekonomiministern Robert Habeck. En expert menar dock att oron i EU kring amerikanska IRA-subventionerna är överdriven.

Tysklands och Frankrikes ekonomiministrar, Bruno Le Maire och Robert Habeck, besökte tillsammans på tisdagen Washington för att föra fram sin oro om det amerikanska gröna stödprogrammet IRA värt 370 miljarder dollar. De bad bland annat amerikanerna att inte alltför aggressivt locka över europeiska företag till USA med stora subsidier och skattelättnader och ville se större öppenhet i hur de amerikanska stöden kommer se ut.

– Jag anser att vi gjort betydande framsteg, sade den franske ministern Le Maire, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt hans tyske kollega Robert Habeck lovade amerikanerna att dela med sig av hur ”de olika subventionssystemen fungerar och dess ungefärliga värde”.

– Min förståelse och tolkning av samtalen är att det finns stor vilja att finna samarbetsformer utan att åter öppna IRA-lagen, sade Habeck, enligt ZDF.

Man enades även om att sätta upp en gemensam arbetsgrupp under det redan existerande handels- och teknikrådet mellan EU och USA som ska sträva efter en ”gemensam marknad för gröna industrivaror”.

– Det kan bli en språngbräda för att komma vidare för att utveckla en gemensam förståelse för marknaden. I synnerhet är det viktigt att vi båda försöker minska beroendet av viktiga råvaror och diversifierar leveranskedjorna, sade Habeck.

Från amerikanskt håll var tonen något mer återhållsam. Enligt ett uttalande efter mötet underströk finansminister Janet Yellen ”behovet av att stimulera innovation och teknikutveckling och -utnyttjande på båda sidor av Atlanten för att skynda på omställningen till grön energi och nå våra gemensamma klimatmål”.

Expert: Överdriven oro

Totalt beräknas de amerikanska klimatomställningsstödet uppgå till 370 miljarder dollar, motsvarande närmare fyra biljoner kronor. Simone Tagliapietra vid tankesmedjan Bruegel säger dock till Politico att nuvarande EU-regler redan tillåter statliga subventionerar av förnyelsebart, något som i det amerikanska paketet uppgår till 200 miljarder dollar. Även på andra områden finns redan möjligheter till statsstöd i EU.

Enligt honom återstår runt 40 miljarder i amerikanska skattelättnader för företag som tillverkar komponenter till exempelvis solpaneler, vindkraftverk och batterier och något som EU bör hitta en ny lösning på.

–  Jag tror att risken för IRA har överskattats av de länderna – nämligen Frankrike och i mindre utsträckning Tyskland – som är mer angelägna om flexibla statsstödsarrangemang, sade Tagliapietra.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret