Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverige injicerade totalt 2,4 miljarder euro i statsstöd för att mildra coronakrisen under 2020 och 2021. Arkivbild.

Sverige gav relativt minst coronastöd i EU

BRYSSEL 25 april 2023

Sverige var det EU-land som under 2021, jämfört med sitt BNP, lade minst statsstöd för att mildra coronakrisen. 

I EU finns strikta regler för hur mycket och under vilka förutsättningar medlemsländerna får dela ut offentliga medel stöd till företag. Anledningen till detta är att förhindra orättvis konkurrens mellan företag då rikare länder kan stödja sin industri mer än fattigare länder. EU-kommissionen har uppdrag att godkänna eller avvisa statsstöd.

I samband med coronakrisen införde kommissionen i mars 2020 ett tillfälligt undantag i regelverket för att göra det möjligt för medlemsländerna att på olika sätta stödja företag. Alla statsstöd bokförs och i veckan kom den senaste årsrapporten som täcker 2021 som visar att EU-länderna tillsammans delade ut 191 miljarder euro i olika coronastöd – drygt hälften av allt statsstöd. 

Av alla medlemsländer var Sverige det som delade ut minst statsstöd i förhållande till BNP. Första coronaåret – 2020 – lade Sverige näst minst skattepengar på att stödja drabbade företag.

Malta betalade förhållandevis ut mest coronastöd under 2021 och Polen under 2022.

Trots de stora skillnaderna i coronastöd mellan EU-ländern slår kommissionen fast att stöden stod i proportion till den skada som åsamkats under pandemin.

”Det finns inga belägg för att medlemsländer skulle ha beviljat ett överdrivet stora belopp jämfört med de andra”, skriver kommissionen.

Efter coronastöden lade EU-länderna mest statsstöd på miljöskydd och energibesparingar följt att forskning och utveckling.

Malta gav förhållandevis mest i statsstöd sedan 2000

Statistiken över statsstöd sträcker sig tillbaka till 2000. De EU-länder som delat förhållandevis mest statsstöd över tid är Malta och Lettland. Luxemburg och Nederländerna har delat ut minst. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Mest statsstöd har EU:s största medlemsländer delat ut: Tyskland och Frankrike med det förstnämnda i klar topp. Sverige har under 21-årsperioden delat ut statsstöd för 81 miljarder euro. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret