Första satsningen mot psykisk ohälsa – ”EU:s tysta pandemi”
BRYSSEL 7 juni 2023 | En av sex drabbadEU-kommissionen vill sätta ljus på psykisk ohälsa och satsar över en miljard euro i den första europeiska strategin på området. – Med det här initiativet vill vi lyfta fram psykisk ohälsa i rampljuset och få slut på att psykiska problem betraktas som tabu, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas som vill få medlemsländerna att öka sitt samarbete på området.
Innan coronapandemin led en av sex invånare – runt 84 miljoner personer – i EU av någon form av psykisk ohälsa enligt EU-kommissionen som i dag onsdag lägger fram en ny strategin för att hantera problemet.
– Psykisk ohälsa är EU:s tysta pandemi, sade EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas under en presskonferens.
Han menade att en osäker värld med Rysslands krig, klimatförändringar, stigande priser och inflation riskerar att ytterligare ge upphov till oro och vånda och därmed öka på de psykiska hälsoproblemen. Schinas pekade på att självmord efter trafikolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland unga i EU och på siffror som säger att runt en fjärdedel av invånarna lider av ensamhet. Stress och utbrändhet står samtidigt för runt hälften av alla förlorade arbetsdagar.
Frågor om hälsa och sjukvård är områden där EU har begränsade befogenheter. Paketet innehåller 20 olika åtgärder och 1,2 miljarder euro i EU-finansiering runt tre principer: förebygga, behandla och återanpassa.
– Med det här initiativet vill vi lyfta fram psykisk hälsa i rampljuset och få slut på att psykiska problem betraktas som tabu, sade Margaritis Schinas.
Bland åtgärderna finns bland annat att satsa EU-pengar på att förebygga depression och självmord, samla in och dela goda erfarenheter mellan medlemsländerna, stärka forskningen om hjärnans hälsa och satsningar på ungas psykiska hälsa.
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vill med initiativet jämställa psykisk ohälsa med fysisk ohälsa.
– Många människor i EU tycker fortfarande att det är svårt att prat om det, söka hjälp och få de svar de behöver. De är rädda att stigmatiseras. Vi har alla lätt att tala om våra fysiska hälsoproblem, men döljer den psykiska smärta som vi ofta känner. Detta måste snarast förändras, sade Kyriakides
Onsdagens förslag utgör den sista delen i EU-kommissionens så kallade hälsounion som lanserades av ordförande Ursula von Leyen 2020.
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.